Noi date despre atentatul din Boston: Tamerlan Tsarnaev ar fi suferit de o boală psihică

O nouă investigaţie jurnalistică asupra vieţii fraţilor acuzaţi de amplasarea bombelor la Maratonul din Boston, în aprilie, a dezvăluit că fratele mai mare ar fi suferit de o boală psihică, relatează revista Time în ediţia electronică.

174 afișări
Imaginea articolului Noi date despre atentatul din Boston: Tamerlan Tsarnaev ar fi suferit de o boală psihică

Noi date despre atentatul din Boston: Tamerlan Tsarnaev ar fi suferit de o boală psihică

Investigaţia de cinci luni a publicaţiei The Boston Globe face mai multă lumină asupra vieţilor lui Dzhokhar şi Tamerlan Tsarnaev, fraţii suspectaţi că au plasat bombe improvizate în oale sub presiune, omorând trei persoane şi rănind alte peste 260 la Maratonul din Boston. Dzhokhar Tsarnaev, în vârstă de 20 de ani, riscă pedeapsa cu moartea, în timp ce fratele său a fost ucis de poliţie, la vârsta de 26 de ani, în urma unui schimb de focuri, după explozie.

Noi detalii despre trecutul familiei cecene originare din Daghestan dezvăluie că motivul atentatelor cu bombă ar putea fi mai complex decât simpla presupusă influenţă a islamismului radical. Time relevă patru aspecte ale investigaţiei asupra familiei Tsarnaev.

În primul rând, Tamerlan a spus că aude voci. O cecenă care locuieşte în zona oraşului Newtown, Anna Nikaeva, a declarat că mama celor doi tineri ignora faptul că fiul ei suferea de vreo boală mentală. Un prieten care îl însoţea pe Tamerlan la moschee a spus că acesta descria vocile pe care le auzea ca pe un "control maiestuos al minţii". Cei doi părinţi au mers în mod regulat la psihiatru după ce au imigrat în Statele Unite.

Dzhokhar era traficant de droguri şi a picat atât de multe examene la facultate încât i s-a interzis să revină la University of Massachusetts, la Dartmouth, în semestrul din primăvară. El nu se bucura de aceeaşi atenţie ca fratele său boxer, iar potrivit unui antrenor nu se mai întâlnise cu vreun membru al familiei de aproximativ trei ani.

De asemenea, Anzor Tsarnaev, tatăl celor doi, ar fi putut să mintă că era persecutat în Kîrgîzstan atunci când a cerut azil în Statele Unite, experţi subliniind că nu există vreo dovadă în acest sens. Un prieten de familie a spus că Anzor "a inventat acest lucru". The Boston Globe apreciază că familia fugea de infractori ruşi sau doar de sărăcie. Însă Anzor locuieşte în prezent în Daghestan şi ar suferi de tulburări de stres posttraumatic.

Vizita lui Tamerlan în Dagestan, împreună cu doi prieteni, ar fi putut avea legătură cu asasinarea unui prieten de-al său, Brendan Mess, în 2011. El nu a participat la înmormântare, potrivit unui prieten "nedumerit" de acest lucru. Când a revenit din această ţară, prietenii au observat schimbări, inclusiv de natură emoţională. Ei au observat că a devenit mai serios, iar acesta a vorbit cu teamă de vocile pe care le auzea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici