Noi dezvăluiri în cazul atentatelor din Norvegia: Poliţia ar fi putut sosi pe Insula Utoya cu 16 minute mai devreme

Poliţia norvegiană, criticată pentru o presupusă reacţie întârziată în cursul atacurilor de la 22 iulie, ar fi putut sosi cu 16 minute mai devreme pe Insula Utoya, teatrul masacrului comis de extremistul Anders Behring Breivik, scrie în ediţia de vineri cotidianul norvegian Dagbladet.

360 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri în cazul atentatelor din Norvegia: Poliţia ar fi putut sosi pe Insula Utoya cu 16 minute mai devreme

Noi dezvăluiri în cazul atentatelor din Norvegia: Poliţia ar fi putut sosi pe Insula Utoya cu 16 minute mai devreme (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Direcţia de Poliţie a refuzat vineri, într-o conferinţă de presă, să comenteze această "ipoteză", apreciind că, în condiţiile cu care s-au confruntat atunci, "poliţiştii au acţionat cât de repede au putut".

Citând un raport de evaluare realizat de poliţia locală, dar care nu a fost publicat, Dagbladet scrie că probleme de comunicaţii şi erori de procedură au întârziat poliţiştii cu 16 minute preţioase, pe 22 iulie.

În acea zi, Anders Behring Breivik, deghizat în poliţist, a tras focuri de armă timp de o oră şi jumătate asupra celor câteva sute de tineri laburşti care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Oslo. Atacul armat s-a soldat cu 69 de morţi, în principal adolescenţi.

Cu puţin timp înainte, extremistul de dreapta, în vârstă de 32 de ani, a detonat o bombă în cartierul din Oslo în care se află sediul mai multor ministere, provocând alte nouă victime.

Prezentând un raport interimar destinat evaluării activităţii serviciilor lor, oficiali din cadrul poliţiei au refuzat să comenteze întârzierea evocată de Dagbladet, calificată drept o simplă "ipoteză". Ei au apreciat că, în asemenea circumstanţe, reacţia a fost cât de rapidă s-a putut.

"În opinia Comitetului de Evaluare, poliţiştii respectivi nu au avut nicio ezitare în a acţiona împotriva autorului sau autorilor (poliţia ignora la vremea aceea că Anders Behring Breivik acţiona singur - n.r.) atacurilor de pe Utoya, imediat ce au avut posibilitatea practică", a declarat Olav Soenderland, preşedintele Comitetului.

"În situaţii de criză gravă, timpul pentru planificare şi reflecţie este limitat", a subliniat el.

După atacuri, au apărut critici atât cu privire la punctul de debarcare relativ depărtat ales pentru a trimite o ambarcaţiune cu o forţă de intervenţie pe Insula Utoya, cât şi privind alegerea ambarcaţiunii, o simplă barcă pneumatică, la care a avut loc o pană de motor, din cauza supraaglomerării.

Ostil islamului şi multiculturalismului în Europa, Anders Behring Breivik se află în detenţie provizorie, în aşteptarea procesului, care urmează să înceapă la 16 aprilie 2012.

Doi psihiatri experţi au conchis luna trecută că acesta suferă de "schizofrenie paranoidă", ceea ce înseamnă că pare că va fi condamnat să primească îngrijiri de natură psihiatrică, mai degrabă decât o pedeapsă cu închisoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici