Noi negocieri în Germania pe tema conflictului transnistrean

Germania şi Rusia caută o soluţie la conflictul din Transnistria, în cadrul unei reuniuni, miercuri, la care vor participa oficiali moldoveni şi transnistreni, în oraşul Rottach-Egern din Bavaria.

376 afișări

Alegerea acestui loc izolat de la graniţa Germaniei cu Austria a fost deliberată, susţine parlamentarul german conservator Manfred Grund, preşedintele Forumului germano-moldovean. "Nu trebuie să facem public chiar totul", a declarat el pentru Deutsche Welle, adăugând că este nevoie de încredere şi că acest conflict nu poate fi rezolvat în opoziţie cu Rusia.

Alegerea Germaniei ca loc de desfăşurare a discuţiilor, care se vor întinde pe parcursul a trei zile, nu este întâmplătoare, ea fiind o consecinţă a întâlnirii de la castelul Meseberg din apropiere de Berlin, în iunie 2010, dintre cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în urma căreia cei doi lideri au convenit să colaboreze în vederea găsirii unei soluţii pentru acest conflict.

Discuţiile de la Meseberg s-au concentrat pe o nouă arhitectură de securitate pentru Europa, a declarat Grund. "Nu au fost încheiate acorduri; dar atmosfera a fost cea interesantă", a explicat el. Merkel a propus să se aleagă Transnistria drept "exemplu concret" pentru a se încerca nişte "progrese tangibile".

Întâlnirea de la Rottach-Egern este a doua din Germania în decurs de un an, după ce în septembrie 2011 politicienii moldoveni şi cei transnistreni s-au întâlnit la Bad Reichenhall.

Grund, care ajută la pregătirea negocierilor de la Rottach-Egern, speră că vor fi înregistrate progrese între R.Moldova şi Transnistria privind "ajutorul umanitar, legăturile rutiere, cooperarea economică şi contactele sociale".

El nu ştie însă care ar putea fi soluţia finală pentru acest conflict. Problemele sunt "semnificativ mai mari" decât par la prima vedere, în special deoarece ambele părţi "s-au dezvoltat separat", susţine politicianul german.

Noul lider al Transnistriei a subliniat că nu va fi uşor de găsit o soluţie politică. Înaintea negocierilor, el a declarat că viitorul statut al regiunii trebuie să fie în acord cu voinţa populaţiei, care vrea independenţa de R.Moldova.

În consecinţă, Fiodor Lukianov, editor al publicaţiei Global Politics cu sediul la Moscova, nu se aşteaptă la vreun progres. "Problema nu intersează nici Uniunea Europeană, nici Rusia", a declarat el. Iniţiativa Meseberg a lui Merkel şi Medvedev a fost devansată de alte probleme, cum ar fi criza euro.

Lukianov nu exclude însă o acţiune a Rusiei. Este posibilă, de exemplu, retragerea armamentului rusesc din Transnistria. Dar acest lucru nu înseamnă că nu mai este o cale lungă până la găsirea unei soluţii la acest conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici