Norvegia ameninţă că ar putea interzice accesul la apele sale navelor de pescuit din Marea Britanie şi UE

  • Norvegia a ameninţat că ar putea închide accesul la apele sale de pescuit pentru navele europene şi britanice de la 1 ianuarie.
  • Norvegia negociază cu blocul comunitar acordarea accesului la apele sale.
  • În septembrie, Norvegia şi Marea Britanie au încheiat un acord bilateral privind pescuitul.
1893 afișări
Imaginea articolului Norvegia ameninţă că ar putea interzice accesul la apele sale navelor de pescuit din Marea Britanie şi UE
Norvegia a ameninţat că ar putea închide accesul la apele sale de pescuit pentru navele europene şi britanice de la 1 ianuarie, a declarat vineri ministrul pentru pescuit, deoarece acordul trilateral pe care Oslo îl doreşte în urma Brexitului cu Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu este încă încheiat, notează Reuters.
 
Norvegia, care nu face parte din Uniunea Europeană, negociază cu blocul comunitar acordarea accesului la apele sale.
 
În septembrie, Norvegia şi Marea Britanie au încheiat un acord bilateral privind pescuitul, salutat ca „un pas crucial înainte” de către negociatorul şef britanic pentru Brexit.
 
Dar Oslo doreşte un acord trilateral între Norvegia, UE şi Marea Britanie, iar negocierile privind acest lucru nu s-au încheiat, a declarat vineri ministrul pescuitului şi fructelor de mare, Odd Emil Ingebrigtsen.
 
"Dacă nu vom obţine un acord până la 1 ianuarie, nu vom deschide zonele economice de pescuit ale Norvegiei pentru navele din UE şi Marea Britanie," a declarat Ingebrigtsen în fata Parlamentului.
 
„Nici nu ne putem aştepta ca navele norvegiene să aibă acces la zonele lor (n.r. UE şi Marea Britanie) înainte de încheierea unui acord,” a adăugat el.
 
Negocierile pentru un astfel de acord au fost amânate, deoarece Londra şi Bruxelles-ul nu au ajuns încă la un acord care să le reglementeze relaţiile după ce Marea Britanie va părăsi blocul, inclusiv în domeniul pescuitului, a spus ministrul.
 
"Nu este un lucru sigur că aceste discuţii (n.r. care privesc pescuitul) se pot încheia înainte de noul an," a mai afirmat acesta.  
 
Apele bogate ale Norvegiei atrag pescari din restul Europei, în special pentru stocurile sale de cod din Marea Barents.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici