Nouă manifestaţie împotriva austerităţii la Atena

Mii de persoane au manifestat, duminică, în faţa Parlamentului din Atena, cerându-i premierului grec Alexis Tsipras să reziste presiunii exercitate de creditorii internaţionali de a accepta mai multe măsuri de austeritate în schimbul deblocării următoarei tranşe de împrumut.

188 afișări
Imaginea articolului Nouă manifestaţie împotriva austerităţii la Atena

Nouă manifestaţie împotriva austerităţii la Atena (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Manifestaţia, organziată de susţinători ai partiduluI Syriza al lui Tsipras şi alţi opozanţi ai euro, a fost a doua într-o săptămână în centrul Atenei şi a avut loc cu o zi înaintea unei întâlniri vitale la Bruxelles pentru depăşirea impasului care a adus Grecia în pragul falimentului.

Cântând şi fluturând steaguri greceşti şi bannere cu sloganuri precum "Nu euro", "Poporul nu va fi şantajat", "Ţara nu este de vânzare", câteva mii de persoane au ieşit pe străzi şi s-au reunit în faţa Parlamentului.

"Vor să ne umilească, altfel de ce ar insista asupra tuturor acestor măsuri? Nu vom mai tolera această situaţie", a declarat o fostă profesoară în vârstă de 65 de ani, Yiota Kananakari.

În timp ce speculaţiile privind viitorul Greciei în euro se intensifică, o contramanifestaţie care cerea rămânerea ţării în zona euro a avut loc săptămâna trecută, iar o alta este programată pentru luni.

La fel ca mitingurile antiausteritate şi proeuro anterioare, demonstraţia de duminică a fost mult mai mică decât protestele masive la care participau zeci de mii de persoane în Piaţa Syntagma din centrul Atenei în alte momente ale crizei.

Sondajele de opinie arată o susţinere largă a rămânerii Greciei în zona euro, dar există şi un puternic resentiment faţă de tăierea pensiilor şi salariilor impusă Greciei de-a lungul anilor de recesiune, care a condus la creşterea ratei şomajului la peste 25 la sută.

"Oamenii trebuie să spună nu măsurilor iar creditorii trebuie să înţeleagă acest lucru, trebuie să ne asculte", a declarat un pensionar în vârstă de 65 de ani, Fotis Mavroudis. "Cum să se descurce cineva cu 400 de euro pe lună, cu toate taxele, cu toate facturile pe care le avem de plătit?".

Tsipras se va întâlni luni cu liderii Comisiei Europene, Băncii Centrale Eurppene şi Fondului Monetar Internaţional, principalii creditori ai ţării, după care va participa la o reuniune mai extinsă a liderilor din zona euro.

Oficialii susţin că el este pregătit pentru concesii în privinţa unor aspecte dar refuză tăierea pensiilor pe care au cerut-o creditorii.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de aproximativ 1,5 miliarde de euro scadente la sfârşitul acestei luni. De asemenea, în iulie şi august ajung la scadenţă obligaţiuni guvernamentale deţinute de Banca Centrală Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici