Noua modă în spaţiu. Astronauţii care vor folosi capsulele SpaceX vor purta costume de ultimă generaţie, create de un designer de la Hollywood

  • Astronauţii care vor folosi capsulele SpaceX vor purta costume de ultimă generaţie
  • Noile costume, albe, sunt creaţia unui designer de la Hollywood, Jose Fernandez
  • Costumele portocalii ale NASA au fost concepute în 1994
1339 afișări
Imaginea articolului Noua modă în spaţiu. Astronauţii care vor folosi capsulele SpaceX vor purta costume de ultimă generaţie, create de un designer de la Hollywood

Noua modă în spaţiu. Astronauţii care vor folosi capsulele SpaceX vor purta costume de ultimă generaţie, create de un designer de la Hollywood

La vremuri noi, haine noi. O nouă generaţie de capsule spaţiale necesită şi noi modele de costume pentru astronauţii care le conduc. Americanii vor pleca în spaţiu, pe 27 mai, pentru prima dată în ultimul deceniu de la o bază NASA. Ultimul zbor al unei navete spaţiale a avut loc în iulie 2011, iar, de atunci, SUA au depins exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională.

Săptămâna viitoare, astronauţii americani vor ajunge pe ISS cu capsula Crew Dragon a companiei private SpaceX, deţinută de Elon Musk. Misiunea este prima cu echipaj uman în care este folosită această capsulă, iar dacă eşti un pasionat al domeniului, în mod sigur vei remarca noile costume ale astronauţilor, foarte şic comparativ cu clasicele ţinute portocalii folosite de NASA din 1994. Noile costume sunt dintr-o singură bucată, albe şi mult mai puţin voluminoase.

Costumele au fost deja testate în spaţiu, cu ajutorul unor manechine. Unul s-a aflat la volanul automobilul Tesla pe care Elon Musk l-a trimis în spaţiu în 2018, când a lansat racheta Falcon Heavy. Un altul a fost Ripley, manechinul folosit în timpul primului zbor de testare al capsulei Dragon, în 2019.

Şi dacă ţi se pare că arată ca un costum din filme este şi pentru că a fost conceput de un legendar designer de la Hollywood, Jose Fernandez, cunoscut pentru ţinute din superproducţii ca "Wonder Woman", "Wolverine", "Batman vs. Superman" şi "Captain America: Civil War".

Chiar dacă sunt noi, costumele SpaceX vor trece prin acelaşi protocol de verificare înaintea lansării misiunii ca şi costumul portocaliu al NASA. Sunt verificate etanşeitatea costumului, dar şi sistemele de comunicaţii şi altele. Potrivit NASA, costumele sunt făcute pe comandă pentru fiecare astronaut, sunt funcţionale, uşoare şi oferă protecţie în caz de depresurizare.

Noile costume vor deveni foarte rapid un simbol al misiunilor SpaceX, la fel cum au fost cele portocalii pentru navetele spaţiale.

Însă, pentru misiunile din afara Staţiei Spaţiale, astronauţii vor continua să poarte costumele din epoca navetelor, Extravehicular Mobility Unit (EMU), concepute special pentru a fi folosite 8-10 ore în condiţii de microgravitaţie şi oferind protecţie împotriva radiaţiilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici