Noua Zeelandă, bulversată de un scandal de viol tratat superficial de poliţie

Noua Zeelandă a ordonat joi deschiderea unei anchete în legătură cu presupuse lacune ale poliţiei într-un scandal de viol, care a bulversat ţara şi a generat mustrări din partea premierului.

173 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă, bulversată de un scandal de viol tratat superficial de poliţie

Noua Zeelandă, bulversată de un scandal de viol tratat superficial de poliţie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ministrul Poliţiei, Anne Tolley, a declarat că poliţia a "gestionat foarte prost" acest caz. Ea i-a cerut Autorităţii de control a forţelor de poliţie să deschidă o anchetă.

Un grup de tineri s-a lăudat pe Internet cu seducerea unor tinere, unele în vârstă de 13 ani, pe care le-au convins să consume alcool şi să întreţină relaţii sexuale.

Acest grup din Auckland, format din tineri cu vârste de cel puţin 20 de ani, îşi găsea victimele pe Facebook, unde posta ulterior comentarii şi înregistrări video umilitoare la adresa lor, potrivit presei neozeelandeze.

Referindu-se la acest caz, premierul John Key a declarat că faptele acestor tineri sunt "nedemne", însă a subliniat, la începutul săptămânii, că este dificil să fie urmăriţi penal, din cauza lipsei de probe.

În schimb, poliţia a anunţat că este la curent de peste doi ani cu activităţile acestui grup, dar nu poate acţiona în lipsa unor mărturii, victimele neavând curajul să depună plângere.

Or, patru tinere au depus plângeri la poliţie, unele datând chiar din 2011, a dezvăluit presa.

Una dintre tinere, intervievată miercuri seara de postul de televiziune TV3, a anunţat că poliţia pare să nu vrea să ia măsuri serioase şi a criticat-o pentru că a purtat o fustă în timpul unei întâlniri cu un tânăr pe care l-a cunoscut pe Facebook.

"Ei mi-au spus că nu am destule probe şi că am fost îmbrăcată într-un mod care a încurajat şi mai mult" violul, a declarat tânăra, în vârstă de 13 ani la vremea comiterii faptelor.

Într-o nouă declaraţie, oferită joi, premierul a declarat în Parlament că atitudinea poliţiei este "departe de ceea ce este în drept să se aştepte".

De asemenea, el şi-a exprimat regretul că Guvernul află din presă detaliile acestui caz, în timp ce el a solicitat un raport complet din partea poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici