Noua Zeelandă: Gigant de produse lactate, criticat în legătură cu descoperirea unei bacterii în produsele sale

Premierul neozeelandez John Key a acuzat luni Fonterra, un gigant de produse lactate, că a atenţionat cu întârziere în privinţa contaminării unor loturi cu o bacterie potenţial mortală.

237 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă: Gigant de produse lactate, criticat în legătură cu descoperirea unei bacterii în produsele sale

Noua Zeelandă: Gigant de produse lactate, criticat în legătură cu descoperirea unei bacterii în produsele sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fonterra a dezvăluit în weekend că trei loturi de zer, utilizat pentru producerea laptelui praf şi a unor băuturi pentru sportivi, conţineau, în mai 2012, Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, o boală ce provoacă paralizia, chiar moartea.

China, principalul importator de produse lactate neozeelandeze, mai ales de lapte praf, a consolidat măsurile de control. Potrivit Wellingtonului, China a interzis importurile de lapte praf din Noua Zeelandă, o afirmaţie pe care Beijingul nu a confirmat-o.

"Sunt mirat că în mai 2012, pe când zerul în cauză era produs, (Fonterra) a observat ceva în timpul unor teste, dar întreprinderea nu a considerat ca fiind suficient de îngrijorător, deoarece a autorizat" ieşirea din fabrică a loturilor, a declarat premierul, a cărui ţară este un actor major în domeniul produselor lactate.

"Se poate crede despre un grup a cărui activitate depinde în mod esenţial de încrederea consumatorilor că siguranţa alimentară şi calitatea produselor sale nu ar avea asemenea de riscuri", a adăugat el pentru Radio New Zealand.

Şeful Guvernului a anunţat că o echipă formată din aproximativ 60 de persoane lucrează pentru a evalua impactul acestei contaminări, care, pentru moment, nu a provocat vreo victimă declarată.

În schimb, gigantul agroalimentar neozeelandez Fonterra şi-a prezentat luni, la Beijing, "scuze profunde" şi a negat orice încercare de a ascunde cazul.

"Ne prezentăm cele mai profunde scuze persoanelor care au fost afectate", a declarat la Beijing directorul grupului, Theo Spierings, afirmând că Fonterra a dat alerta după confirmarea contaminării.

Acţiunile Fonterra au scăzut cu 8,7%, luni dimineaţa, la deschiderea Bursei din Noua Zeelandă, revenindu-şi abia la prânz, însă tot în scădere, cu 5,9%.

Fonterra, care regrupează aproximativ 13.000 de fermieri neozeelandezi, se prezintă ca primul exportator mondial de produse lactate.

Industria lactată reprezintă 25% din exporturile neozeelandeze, potrivit statisticilor guvernamentale. Noua Zeelandă îşi exportă produsele lactate mai ales în Asia, unde sunt apreciate pentru calitatea lor.

Acest domeniu reprezintă 10,4 miliarde de dolari neozeelandezi (6,13 miliarde de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici