Noul Guvern egiptean a depus jurământul

Guvernul noului preşedinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi, fostul şef al armatei, ales la un an după ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi din funcţie şi a eliminat orice opoziţie, a depus jurământul marţi, la Cairo.

106 afișări
Imaginea articolului Noul Guvern egiptean a depus jurământul

Abdel Fattah el-Sisi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 34 de miniştri şi premierul în exerciţiu Ibrahim Mahlab, menţinut în funcţie, au depus jurământul marţi dimineaţa în faţa şefului statului, într-o ceremonie transmisă în direct de televiziuni.

Din Guvern fac parte 13 miniştri noi faţă de Executivul provizoriu instalat de către el-Sisi la o zi după destituirea şi arestarea lui Morsi, pe 3 iulie 2013.

Cea mai importantă schimbare este înlocuirea fostului ministru de Externe Nabil Fahmi cu un fost ambasador la Washington, Sameh Shukri.

Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim - considerat unul dintre principalii promotori, alături de el-Sisi, al implacabilei reprimări care-i vizează de un an pe susţinătorii lui Morsi - îşi păstrează portofoliul, la fel ca ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Sedki Sobhi, un apropiat al preşedintelui.

El-Sisi a fost ales în mai, cu 96,9% din voturile exprimate. Mareşalul în retragere se bucură de o puternică susţinere populară, după ce puterea pe care o conducea de facto a zdrobit în sânge mişcarea Fraţii Musulmani din care provine Morsi.

Mohamed Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt după un an şi jumătate de la îndepărtarea din funcţie a lui Hosni Mubarak, în urma unei revolte populare, este încarcerat în prezent şi riscă pedeapsa cu moartea în multiple procese, la fel ca aproape toţi liderii confreriei islamiste.

El-Sisi l-a destituit pe Morsi invocând milioane de egipteni care au manifestat timp de trei zile cerându-i să plece de la putere acestui fost preşedinte, devenit rapid nepopular, după ce a fost acuzat că acţiona în vederea ruinării unei economii vlăguite, că a acapart toate puterile în favoarea confreriei şi că voia să islamizeze societatea egipteană.

Însă, de atunci regimul el-Sisi este catalogat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului ca fiind mai represiv şi mai autoritarist decât regimul Mubarak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici