Noul lider al talibanilor afgani îndeamnă insurgenţii la unitate în primul său mesaj public

Noul lider al talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mohammad Mansour, a îndemnat insurgenţa la unitate, în primul său mesaj public, difuzat sâmbătă, în urma unor informaţii potrivit cărora membri ai familiei predecesorului său s-au opus alegerii sale, relatează Reuters în pagina electronică.

182 afișări
Imaginea articolului Noul lider al talibanilor afgani îndeamnă insurgenţii la unitate în primul său mesaj public

Noul lider al talibanilor afgani îndeamnă insurgenţii la unitate în primul său mesaj public

Mansour a fost timp de mai mulţi ani adjunctul fostului lider, mollahul Mohammad Omar, considerat o figură unificatoare şi un lider spiritual al insurgenţei, în pofida îndelungatei sale absenţe.

Talibanii au confirmat săptămâna aceasta că Omar a murit de ceva vreme. Guvernul afgan a declarat că acesta a murit în urmă cu peste doi ani.

Selectarea lui Mansour s-ar putea dovedi o evoluţie promiţătoare pentru negocierile de pace, apreciază unii analişti, în cazul în care acesta poate convinge alte facţiuni insurgente să-l susţină.

"Inamicul nu ne poate înfrânge dacă ne arătăm uniţi", a declarat el, potrivit unei înregistrări audio furnizate unor jurnalişti de către talibani.

"Îmi voi folosi toată energia pentru a-l urma pe răposatul mollah Mohammad Omar şi misiunea sa", a adăugat el. "Avem nevoie de răbdare şi să încercăm să ajungem la acei prieteni care sunt nefericiţi. Va fi necesar să-i convingem şi să-i aducem la bord", a continuat el.

Comandanţi talibani care au participat la întâlnirea care l-a ales pe Mansour succesor al lui Omar au declarat vineri pentru Reuters că fiul şi fratele lui Omar au părăsit reuniunea în semn de protest.

Disidenţa deschisă în nucleul grupării relevă provocarea cu care se confruntă Mansour. El urmează să încerce să-i convingă pe comandanţii ezitanţi să continue negocierile de pace cu Guvernul afgan, în contextul în care gruparea extremistă Statul Islamic (SI) şi-a intensificat eforturile de recrutare în regiune.

Două grupări militante afgane au declarat că Omar a murit luna trecută şi că acesta a jurat credinţă Statului Islamic.

Mansour a dat vina pentru disensiunile din rândul talibanilor pe "propaganda inamică" şi a jurat să continue să lupte pentru dominaţia shariei, un cod judiciar şi moral islamic, şi să urmeze viziunea mollahului Omar.

El a transmis totodată un avertisment împotriva uciderii civililor. Potrivit unui raport ONU de la sfârşitul anului trecut, insurgenţii au fost responsabili, pentru al doilea an consecutiv, de uciderea a 75% dintre civilii care au căzut victime confruntărilor din regiune.

"În numele jihadului, uciderea unor oameni nevinovaţi nu este islamică. Avem nevoie să cucerim inimile oamenilor şi apoi putem să le conducem", a spus el.

Mansour a confirmat că unul dintre adjuncţii săi este Sirajuddin Haqqani, fiul renumitului lider jihadist Jalaluddin Haqqani, fondatorul temutei reţele militante Haqqani, acuzate de comiterea în Afganistan a unora dintre cele mai sângeroase atacuri.

Mai mulţi lideri talibani au declarat vineri pentru Reuters că Jalaluddin a decedat, de asemenea, în urmă cu peste un an de zile.

Însă un purtător de cuvânt al talibanilor a dezminţit sâmbătă că Jalaluddin ar fi murit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici