Noul şef al Pentagonului: America nu îşi poate impune opiniile lumii

Noul secretar american al Apărării Chuck Hagel a apreciat miercuri, imediat după ce a depus jurământul la Pentagon, că America "nu îşi poate impune opiniile lumii" şi că ar fi necesar să coopereze cu aliaţii săi.

415 afișări
Imaginea articolului Noul şef al Pentagonului: America nu îşi poate impune opiniile lumii

Noul şef al Pentagonului: America nu îşi poate impune opiniile lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prima sa zi de muncă în post, după un parcurs către confirmarea sa în Senat presărat cu unele obstacole, acest veteran al Războiului din Vietnam nu şi-a trădat reputaţia de nonconformist reticent faţă de angajarea armatei americane în conflicte.

În faţa unor oficiali civili şi militari, la Pentagon, noul secretar al Apărării a subliniat că Statele Unite sunt o naţiune puternică, dar care nu pot să îşi atingă obiectivele fără să creeze alianţe puternice cu alte ţări.

"Am gândit întotdeauna că rolul Americii în lume (...) este să antreneze lumea după ea. Nu ne putem impune opiniile lumii. Însă este necesar să ne implicăm în cazuri din lume", a nuanţat el.

"Nicio naţiune atât de mare ca America nu poate să facă totul singură. Trebuie să continuăm să ţesem legăturile puternice pe care le-am construit" până în prezent, a adăugat el.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou la declaraţiile preşedintelui Barack Obama care, la o zi după a doua învestire, a subliniat că doreşte să pună capăt unui deceniu de războaie în Irak şi Afganistan.

Trupele americane s-au retras din Irak în 2011, iar aproximativ 66.000 de militari prezenţi în continuare în Afganistan urmează să părăsească această ţară până la sfârşitul lui 2014, o sarcină ce îi revine lui Chuck Hagel.

"Comitem erori. Am comis erori. Şi vor continua să comitem erori. Dar suntem o putere care urmăreşte binele şi nu ar trebui să uităm acest lucru niciodată", a continuat el, în faţa personalului de la Pentagon, într-un discurs susţinut fără să fie anunţat anterior.

Cu puţin timp înainte, Hagel a depus jurământul, către ora locală 8.30 (15.30, ora României) în sediul Pentagonului, la periferia capitalei namericane, Washington, în prezenţa soţiei sale.

Fostul senator republican din Nebraska (1997-2009), care îl înlocuieşte pe Leon Panetta în funcţia de secretar al Apărării, devine primul veteran din Vietnam care ocupă acest post. El urmează totodată să beneficieze de aceeaşi susţinere bipartită în Congres ca şi predecesorii săi.

După săptămâni de dezbateri provocate de critici din partea unor foşti colegi republicani ce i-au reproşat că nu este suficient de apropiat de Israel sau că este naiv în privinţa Iranului, Hagel a reuşit să depăşească o obstrucţionare istorică şi să fie confirmat în Senat.

Oficiali politici oferă asigurări că, în pofida acestui parcurs cu obstacole, Hagel doreşte să coopereze cu Congresul. Imediat după confirmarea sa în funcţie, marţi, el a declarat că intenţionează să "coopereze strâns cu Congresul pentru a se asigura că este păstrată cea mai puternică armată din lume şi că această mare naţiune este apărată în continuare".

Altă provocare, cu care Hagel se va confrunta vineri, este tăierea automată drastică prevăzută la bugetul Apărării, din cauza lipsei unui acord în Congres între democraţi şi republicani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici