Noul vicepreşedinte al Egiptului, personalitate influentă, aflată de 20 de ani la conducerea servicilor de informaţii

Generalul Omar Suleiman, numit sâmbătă în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, este un colaborator apropiat al preşedintelui Hosni Mubarak şi conduce serviciile de informaţii de circa 20 de ani, fiind considerat un potenţial succesor al actualului şef al statului, conform BBC News Online.

27 afișări
Imaginea articolului Noul vicepreşedinte al Egiptului, personalitate influentă, aflată de 20 de ani la conducerea servicilor de informaţii

Noul vicepreşedinte al Egiptului, personalitate influentă, aflată de 20 de ani la conducerea servicilor de informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În vârstă de 74 de ani, el coordonează mai multe subiecte delicate de politică externă în cadrul regimului egiptean.

În luna septembrie a anului trecut, în capitala Egiptului au apărut postere de promovare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din septembrie 2011, la scurt timp după o campanie similară de susţinere a fiului lui Hosni Mubarak, Gamal.

Posterele purtând numele lui Suleiman apăruseră în mai multe cartiere din Cairo, acesta fiind prezentat drept "o alternativă reală".

Conform site-ului Al-Jazeera, rolul lui Omar Suleiman a devenit vizibil în ultimii ani, în principal datorită eforturilor de mediere între facţiunile palestiniene şi Israel. El şi-a asumat rolul de mediator în 2000, după izbucnirea celei de-a doua Intifade, reuşind să medieze o scurtă încetare a focului în iunie 2003.

Suleiman s-a născut la Qena, în sudul Egiptului, şi a plecat la Cairo la vârsta de 19 ani, pentru a se înscrie la academia militară, iar ulterior a urmat studii militare în Rusia. A luat parte la războiaele din 1967 şi 1973 din Orientul Mijlociu, conform Al-Jazeera, care adaugă că Suleiman a supravieţuit, alături de Mubarak, tentativei de asasinare de la Addis Abeba, în iunie 1995.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici