Numărul atacurilor teroriste s-a stabilizat după 2007, relevă un studiu pe o perioadă de zece ani

Numărul atacurilor teroriste s-a stabilizat după 2007, relevă The Global Terrorism Index, un studiu realizat de către Institute for Economics and Peace (IEP), cu sediul la Sydney, precizând că acestea au înregistrat o creştere importantă în perioada 2002-2007.

118 afișări
Imaginea articolului Numărul atacurilor teroriste s-a stabilizat după 2007, relevă un studiu pe o perioadă de zece ani

Numărul atacurilor teroriste s-a stabilizat după 2007, relevă un studiu pe o perioadă de zece ani (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Conform studiului, peste o treime din totalul victimelor înregistrate în perioada 2002-2011 sunt irakieni. Acest Index clasează şi compară 158 de ţări pe o perioadă de zece ani, relevând impactul terorismului. Studiul precizează că cel mai important nivel al impactului terorismului s-a înregistrat în perioada 2005-2007, pe fundalul unor evenimente în Irak, relatează BBC.

Pakistanul, India şi Afganistanul deţin fiecare respectiv 12%, 11% şi 10% din incidentele înregistrate la nivel global în perioada 2002-2009, se arată în raport. Thailanda, cu o pondere de cinci la sută, dar şi Filipine şi Rusia, cu o pondere de câte patru procente fiecare, deţin o poziţie "notabilă".

"Tendinţa de ansamblu oferă speranţă optimiştilor, în contextul în care creşterea puternică a activităţilor teroriste înregistrată în perioada 2003-2007 s-a oprit, însă situaţia care se deteriorează în Siria şi alte viitoare posibile conflicte în Orientul Mijlociu pot răsturna situaţia", se subliniază în raport.

Atacurile soldate cu morţi în Europa de Vest sunt în descreştere începând din 2002, însă nivelul morţilor rămâne de 19 ori mai mare decât în Statele Unite, se arată în acest studiu, care nu include atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. America de Nord este prezentată ca regiunea cel mai puţin probabil expusă unor incidente de natură teroristă, urmată de Europa Occidentală şi America Latină.

Doar 31 de state nu s-au confruntat cu un atac terorist în perioada 2002-2011, subliniază studiul. Acesta arată că Al-Qaida este mult mai slăbită şi se face vinovată doar de un atac din cele 4.564 de atacuri comise în 2011, deşi, potrivit unor corespondenţi, studiul nu include filiale Al-Qaida ca cele din Yemen şi Africa de Nord, care se fac vinovate de sute de alte morţi.

Indexul defineşte terorismul drept "ameninţarea cu sau utilizarea forţei ilegale sau violenţei de către un actor altul decât un stat, cu obiectivul de a atinge un scop politic, economic, religios sau social prin frică, coerciţie sau intimidare".

Între ale concluzii-cheie, studiul argumentează că ţările cu venituri mici sunt mai puţin expuse terorismului decât cele cu venituri medii, sugerând că sărăcia nu reprezintă un motiv de atac. Studiul mai arată că terorismul este corelat cu un nivel scăzut de stabilitate politică, un nivel scăzut de coeziune între diverse grupuri în cadrul societăţii, încălcarea drepturilor omului şi un nivel ridicat al nemulţumirii unor grupuri.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici