Numeroşi copii abandonaţi în Europa Centrală şi de Est sunt romi

Cei mai mulţi copii care trăiesc în centre instituţionalizate din Europa Centrală şi de Est sunt de etnie romă, astfel că sunt necesare politici specifice pentru ei, anunţă organizaţia Comitetul Helsinki - Bulgaria.

435 afișări
Imaginea articolului Numeroşi copii abandonaţi în Europa Centrală şi de Est sunt romi

Numeroşi copii abandonaţi în Europa Centrală şi de Est sunt romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproape 50 la sută dintre copiii abandonaţi în grija statului bulgar sunt romi, conform statisticilor oficiale obţinute de această organizaţie.

În schimb, alte ţări nu au dorit să ofere cifre oficiale, insistând că au o abordare antidiscriminare.

"O astfel de abordare nu este în interesul romilor, ponderea copiilor romi abandonaţi este foarte mare, ceea ce necesită o politică specifică faţă de ei", afirmă Slavka Kukova, o reprezentantă a Comitetului Helsinki - Bulgaria.

Potrivit studiilor efectuate în perioada mai-septembrie 2010 de această organizaţie, finanţată de Centrul European pentru Drepturile Romilor, în Slovacia, 82,5 la sută dintre copiii abandonaţi sunt romi, ei reprezentând 65,9 la sută în Ungaria, 63 la sută în Bulgaria, 40,6 la sută în Cehia şi 28 la sută în România.

Rata de abandon este superioară proporţiilor pe care etnicii romi le reprezintă în aceste ţări: nouă la sută în Slovacia, şapte la sută în Ungaria, zece la sută în Bulgaria, trei la sută în Cehia şi nouă la sută în România.

Sărăcia, căsătoriile copiilor romi şi mobilitatea sunt principalele cauze ale abandonării copiilor romi de către familii. Preşedintele Comitetului Helsinki - Bulgaria, Krassimir Kanev, a dezvăluit că potenţialii părinţi adoptivi refuză copiii romi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici