NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră

Oficiali de rang înalt din cele două Corei s-au întâlnit sâmbătă în satul Panmunjom, au anunţat oficiali sud-coreeni, o reuniune care pare să fi reuşit să dezamorseze, cel puţin temporar, tensiunile de după un schimb de focuri de artilerie, joi, relatează New York Times în pagina electronică.

602 afișări
Imaginea articolului NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră

NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră (Imagine: HEPTA)

Întâlnirea a avut loc în satul de frontieră Panmunjom, a declarat Kim Kyou-hyun, un consilier de rang înalt al preşedintei sud-coreene Park Geun-hye. El a precizat că la discuţii au participat decidenţi de ambele părţi, şi anume Kim Kwan-jin, consilierul preşedintei sud-coreene pentru Securitate Naţională şi vice-mareşalul Hwang Pyong-so, ofiţerul nord-coreean cu cel mai înalt grad după Kim Jong-un, comandatul suprem al forţelor armate, care deţine gradul de mareşal.

Coreea de Nord a confirmat într-un scurt comunicat că cele două părţi au fost de acord să se întâlnească. Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA, într-un gest pe care nu l-a mai făcut de mulţi ani, a folosit numele oficial al Coreea de Sud - Republica Coreea, în loc de expresia jignitoare "marionetele sud-coreene", subliniază NYT.

Anunţul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului-limită al unui ultimatum pe care Phenianul l-a dat Seulului să oprească difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoare plasate de-a lungul liniei de demarcaţie puternic militarizate, iar reuniunea a început imediat după expirarea ultimatumului. Nord-coreenii au ameninţat cu o "acţiune militară puternică" dacă sud-coreenii nu opresc difuzoarele.

Reuniunea a început la ora locală 18.30 (12.30, ora României) şi a continuat până sâmbătă seara târziu, potrivit unor oficiali sud-coreeni. E au declarat că ministrul sud-coreean al Unificării Hong Yong-pyo şi Kim Yang-gon, un secretar nord-coreean de rang înalt din cadrul Partidului Muncitorilor însărcinat cu relaţiile intercoreene, au luat de asemenea parte la discuţii.

Cele două Corei au fost implicate joi într-un schimb de focuri de artilerie, la linia de demarcaţie. Nicio victimă nu a fost raportată, dar acesta a fost cel mai grav incident militar din ultimii cinci ani.

Oficiali sud-coreeni au declarat că ei cred că nord-coreenii au deschis focul ca avertisment în vederea opririi difuzoarelor. Sudul a reluat luna aceasta - după 11 ani - transmisiile, o tactică de propagandă care datează de pe vremea Războiului Rece, ca răspuns faţă de mutilarea a doi grăniceri sud-coreeni de către nişte mine de teren instalate de către Phenian, a acuzat Seulul.

Consilierul prezidenţial sud-coreean Kim Kyou-hyun a declarat că negocierile cu privire la întâlnirea de la Panmunjom au început vineri, când Kim Yang-gon a sugerat organizarea reuniunii într-un mesaj adresat Seulului.

Acesta a fost prima reuniune la nivel înalt între cele două Corei din februarie 2014 încoace, cu excepţia unei întâlniri informale, în octombrie, după ce vicemareşalul Hwang şi alţi oficiali nord-coreeni au asistat, spre surprinderea generală, la Jocurile Asiatice, în Coreea de Sud.

La Washington, un oficial de la Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a fost informat în legătură cu reuniunea.

Discuţiile s-ar fi concentrat asupra problemei difuzoarelor.

Seulul anunţa, săptămâna aceasta, că nu va înceta să difuzeze mesaje de propagandă dacă Phenianul nu va prezenta scuze pentru amplasarea minelor de teren care i-au mutilat pe militarii sud-coreeni şi dacă nu-i va pedepsi pe vinovaţi. Regimul stalinist a negat însă că ar fi amplasat minele şi a dezminţit că a declanşat schimbul de focuri de joi, acuzând Seulul că a "fabricat" ambele episoade pentru a atrage atenţia de la scandalurile care au afectat Guvernul lui Park Geun-hye.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici