O centrală termoelectrică bulgară, cel mai mare poluator din UE

Comisia Europeană afirmă că centrala termoelectrică "Republika" din Bulgaria, situată în apropierea oraşului Pernik (vest), este cea mai mare sursă de oxid de sulf din Uniunea Europeană, informează site-ul Novinite.com.

782 afișări
Imaginea articolului O centrală termoelectrică bulgară, cel mai mare poluator din UE

O centrală termoelectrică bulgară, cel mai mare poluator din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a apărut în noul Registru European al Emisiilor şi Transferurilor de Poluanţi, lansat luni de Comisia Europeană şi Agenţia Europeană pentru Protecţia Mediului Înconjurător.

Conform documentului, Centrala Termică "Republika" emite aproape 15.300 de tone de oxid de sulf pe an, fiind urmată îndeaproape de o centrală din Polonia, care emite 15.000 de tone anual.

În iunie 2000, Directoratul Regional pentru Protecţia Mediului din Pernik a dispus oprirea primei unităţi a Centralei "Republika", care era cel mai vechi generator din Bulgaria şi nu era dotat cu filtre de purificare.

Unitatea respectivă fusese scoasă anterior din procesul de exploatare, dar, dat fiind că unitatea care trebuia să o înlocuiască a avut probleme tehnice, a fost nevoie de repornirea celei vechi.

Centrala a atacat în apel ordinul, dar în cele din urmă acesta a fost confirmat de Curtea Administrativă de la Pernik, iar unitatea a fost închisă.

"Republika" s-a aflat în serviciu din 1951 şi are o capacitate de producţie de 180 de megawaţi.

Documentul conţine informaţii despre emisiile de substanţe poluante generate în atmosferă, în apă şi în sol de complexele industriale de pe teritoriul Europei. El include date anuale despre 91 de substanţe şi acoperă peste 24.000 de centre în 65 de activităţi economice.

Registrul conţine detalii despre substanţele poluante generate în 2007 de fiecare întreprindere în aer, apă şi sol. Informaţiile cuprinse acoperă 30 la sută din totalul emisiilor de oxid de nitrogen (adică majoritatea emisiilor provenind de la alte surse în afară de transport) şi 76 la sută din totalul emisiilor de oxid de sulf din aer la nivelul tuturor celor 27 de state membre ale UE şi în Norvegia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici