O coaliţie arabo-kurdă recucereşte de la Statul Islamic barajul strategic Tishrin din nordul Siriei

O coaliţie militară arabo-kurdă a cucerit sâmbătă, de la jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI), un baraj strategic de pe Eufrat, în nordul Siriei, a anunţat un purtător de cuvânt al grupării, relatează AFP în pagina electronică.

1090 afișări
Imaginea articolului O coaliţie arabo-kurdă recucereşte de la Statul Islamic barajul strategic Tishrin din nordul Siriei

O coaliţie arabo-kurdă recucereşte de la Statul Islamic barajul strategic Tishrin din nordul Siriei (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Statul Islamic a cucerit barajul Tishrin în 2014, după ce a alungat din zonă mai multe grupări rebele, inclusiv Ahrar al-Sham, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Acest baraj este considerat strategic deoarece furnizează electricitate unor zone vaste din provincia Alep, a subliniat ONG-ul.

Forţele Democratice Siriene (FDS) "au eliberat barajul Tishrin", a declarat pentru AFP colonelul Talal Sello, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, precizând că "înfruntările continuă în zona în care se află locuinţele de serviciu ale angajaţilor, în jurul barajului".

"Am eliberat regiunea din estul barajului", a mai anunţat purtătorul de cuvânt al acestei coaliţii, formate din Unităţile pentru protecţia poporului kurd (YPG) şi combatanţi arabi.

Directorul Observatorului, Rami Abdel Rahmane, a confirmat cucerirea barajului, precizând că luptele continuau pe malul de vest al fluviului.

Forţe kurde au alungat în iulie Statul Islamic din Sarrine, o localitate situată pe malul de est al Eufratului.

FDS au lansat miercuri o ofensivă asupra mai multor localităţi controlate de către SI, pe malul de est. Potrivit purtătorului de cuvânt, obiectivul este "eliberarea" regiunii de la sud de Sarrine şi ajungerea la baraj.

Aceasta este cea de a doua operaţiune de amploare a coaliţiei înfiinţate în octombrie, care a recucerit de la SI aproximativ 200 de sate din provincia Hassake (nord-est).

Pe malul de vest al Eufratului, Statul Islamic deţine în continuare controlul asupra unor zone vaste, de la Rakka şi până la Jarablus, la frontiera cu Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici