O confuzie privind numele său complet i-ar fi permis lui Edward Snowden să plece din Hong Kong

Oficialii din Hong Kong susţin că în documentele de arestare primite din partea administraţiei americane, cel de-al doilea prenume al lui Edward Snowden era scris greşit, ceea ce i-a permis acestuia să plece către Rusia.

746 afișări
Imaginea articolului O confuzie privind numele său complet i-ar fi permis lui Edward Snowden să plece din Hong Kong

O confuzie privind numele său complet i-ar fi permis lui Edward Snowden să plece din Hong Kong (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autorităţile din Hong Kong i-au permis lui Snoden să plece către Moscova duminică, afirmând că solicitarea Statelor Unite de arestare a acestuia nu îndeplinea în totalitate cerinţele lor. Ministrul Justiţiei, Rimsky Yuen, a dezvăluit că de vină sunt discrepanţele din documentele întocmite de autorităţile americane.

El afirmă că în documentele de imigraţie Snowden este înregistrat cu cel de-al doilea prenume Joseph, dar administraţia americană a folosit prenumele James în unele documente şi s-a referit la el doar ca Edward J Snowden în altele, relatează Sky News.

"Aceste trei nume nu sunt acelaşi lucru, prin urmare am considerat că sunt necesare clarificări", a afirmat el.

Yuen a declarat, de asemenea, că Statele Unite nu au furnizat numărul de paşaport al lui Snowden.

Decizia de a-l lăsa pe acesta să plece din Hong Kong a generat nemulţumirea Casei Albe, care a afirmat că aceasta dăunează relaţiilor americano-chineze.

Yuen susţine însă că această confuzie în legătură cu identificarea lui Snowden şi a paşaportului său se numără printre factorii care au întârziat arestarea sa. El afirmă că Guvernul a cerut clarificări din partea omologilor americani vineri după-amiază.

"Până în minutul plecării lui Snowden, Departamentul american al Justiţiei nu răspunsese cererii noastre de informaţii suplimentare", a explicat el.

Prin urmare, lui Snowden i s-a permis să se îmbarce într-un avion care decola spre Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici