O fotografie în care Barack Obama este comparat cu un cimpanzeu creează polemică în California - VIDEO

Un oficial republican se confruntă cu numeroase apeluri la demisie în California după ce a difuzat un montaj fotografic în care figura preşedintelui Barack Obama este suprapusă peste fotografia unui pui de cimpanzeu.

44 afișări
Imaginea articolului O fotografie în care Barack Obama este comparat cu un cimpanzeu creează polemică în California - VIDEO

O fotografie în care Barack Obama este comparat cu un cimpanzeu creează polemică în California

Alice Huffman, preşedintele NAACP, principala organizaţie pentru apărarea drepturilor civice ale afroamericanilor, a criticat fotografia şi a cerut demisia autorului acesteia, Marilyn Davenport, membră a comitetului Partidului Republican din comitatul Orange (la sud de Los Angeles) şi membră a curentului ultraconservator "Tea Party".

"Reprezentarea preşedintelui în Statele Unite altfel decât ca o fiinţă umană nu poate fi considerată decât rasistă", declară ea într-un comunicat.

Alte două asociaţii pentru apărarea drepturilor civice s-au alăturat criticilor şi i-au cerut lui Davenport demisia.

Fotografia, difuzată prin e-mail, are următoarea legendă: "Acum înţelegem de ce nu există un certificat de naştere", o referire la mişcarea republicană care pune la îndoială naşterea preşedintelui Obama în Statele Unite.

Luni seara, Davenport şi-a prezentat scuzele, fără a demisiona însă. "Tuturor concetăţenilor mei şi tuturor persoanelor care au văzut e-mailul şi care s-au simţit ofensate, le cer umil scuze pentru comportamentul meu imprudent".

Republicana asigură că este "o creştină imperfectă care încearcă să dea ce este mai bun în ea pentru a-l slăvi pe Christos" şi promite să nu mai facă vreodată "aceeaşi greşeală". Potrivit unuia dintre colegii săi republicani, Davenport ar fi primit ameninţări cu moartea după această polemică.

Preşedintele comitetului republican din comitatul Orange, Scott Baugh, a condamnat vehement mesajul colegei sale. El a avertizat totuşi că legea californiană îi interzice să o demită din funcţie.

"Tot ce pot face este să adopt o rezoluţie care condamnă actele sale şi să o determin să îşi prezinte scuze şi să demisioneze", a declarat el.

Iniţial, Davenport a reacţionat pe un ton glumeţ la apariţia acestui caz în presa locală. "Nu veţi face un scandal din asta, nu? Dar în sfârşit! Toţi oamenii care mă cunosc ştiu că nu sunt rasistă. Era o glumă. Am prieteni de culoare", a declarat ea pentru cotidianul Orange County Weekly.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici