Ianos ia în stăpânire Marea Mediterană. „Medicane”, o furtună rară, asemănătoare unui uragan, loveşte Grecia vineri

  • Furtuna Ianos, formată pe Marea Mediterană, loveşte azi Grecia occidentală
  • Acest tip de furtună, deseori numit „medicane”, are caracteristici similare uraganelor şi taifunurilor
  • Serviciul meteorologic naţional al Greciei a emis o Alertă Roşie de nivel superior
3063 afișări
Imaginea articolului Ianos ia în stăpânire Marea Mediterană. „Medicane”, o furtună rară, asemănătoare unui uragan, loveşte Grecia vineri

FOTO: Profimedia

Pe măsură ce sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic continuă să doboare record după record, declanşând o stare de alertă continuă în zonele afectate, nici Europa nu este scutită de furtuni puternice. Apele Mării Mediterane se tulbură la început de toamnă, aducând săptămâna aceasta fenomene meteorologice neprietenoase. 

Furtuna Ianos va lovi azi Grecia occidentală, iar consecinţele ar putea fi semnificative, având în vedere puterea acumulată. Specialiştii avertizează că furtuna pare să se organizeze asemenea unui uragan pe care te-ai aştepta să-l vezi în Caraibe. Vântul a depăşit deja pragul de 90 km/h şi ar putea atinge forţa unui uragan (de 120 km/h, sau chiar mai mult).

Acest tip de furtună, deseori numit „medicane”, are caracteristici similare uraganelor şi taifunurilor. Asemenea fenomene pot să apară în zonele cu ape mai reci şi se deplasează, de obicei, de la vest la est, în timp ce uraganele se deplasează în sens invers.

Potrivit previziunilor meteorologice europene citate de CNN, „un ciclon cu puterea unui uragan va afecta vineri vestul Greciei.” În consecinţă, se vor produce precipitaţii abundente, „de până la 400 mm în unele zone". De asemenea, prognza meteo indică vânt puternic, cu viteze de până la 125 km/h, în rafale ce pot atinge şi 180 km/h. 

Serviciul meteorologic naţional al Greciei a emis o Alertă Roşie de nivel superior pentru vânt, ploaie şi furtună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici