O jurnalistă, în centrul unei afaceri de spionaj în cadrul Audiovizualului Extern al Franţei

Jurnalista Christine Ockrent - soţia fostului ministru francez de Externe, Bernard Kouchner - este implicată într-o afacere de spionaj în cadrul Audiovizualului Extern al Franţei (AEF), dezvăluită de Revista Marianne, relatează Le Figaro.

60 afișări
Imaginea articolului O jurnalistă, în centrul unei afaceri de spionaj în cadrul Audiovizualului Extern al Franţei

O jurnalistă, în centrul unei afaceri de spionaj în cadrul Audiovizualului Extern al Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revista Marianne, care a publicat o anchetă din care reiese implicarea Christinei Ockrent - numărul doi în France 24, în Radio France International - în afacerea de spionaj, a anunţat că aşteaptă cu multă "seninătate" un eventual proces după plângerea depusă de jurnalista de origine belgiană, informează jurnalul francez, citând AFP.

"Evident că i-am cerut lui Christine Ockrent o reacţie în urma anchetei noastre, alături de dovezi. A refuzat. Asteptăm procesul cu multă seninătate", a declarat, duminică, pentru AFP, Maurice Szafran, directorul publicaţiei.

"Nu e o surpriză pentru noi că doamna Ockrent a depus plângere, date fiind importanţa dosarului, precum şi natura acuzaţiilor şi a bănuielilor împotriva ei", a continuat el.

Potrivit lui Maurice Szafran, ancheta revistei Marianne este extrem de solidă, fiind făcută timp de mai multe luni şi arată implicarea a doi dintre colaboratorii foarte apropiaţi ai lui Christine Ockrent (66 de ani).

"Şi chiar nu vedem cum ar putea acţiona singuri aceşti colaboratori. E de neînţeles pentru oricine ar cerceta dosarul. Asta arată că există practici extrem de ciudate în audiovizualul public", a conchis el.

Sâmbătă, Christine Ockrent, directoare delegată a AEF, anunţase prin intermediul avocatului său că dă în judecată ziarul Marianne şi site-ul Marianne2 pentru defăimare, spunând că informaţiile publicate sunt "false". "Felul în care Marianne a prezentat faptele o prejudiciază pe Christine Ockrent. Pare mai curând o încercare de demolare a ei decât o investigaţie echilibrată", a subliniat avocatul Hervé Temime.

AEF, al cărei preşedinte este Alain de Pouzilhac, este o societate care înglobează postul de radio RFI, postul de televiziune France 24 şi o parte din postul de televiziune TV5 Monde. În ultimele luni, relaţiile dintre Alain de Pouzilhac şi Christine Ockrent deveniseră extrem de tensionate.

Joi, Christine Ockrent dezminţise în ziarul Les Echos orice implicare a ei într-o afacere de spionaj.

După cum susţin Marianne şi Lepoint.fr, o colaboratoare apropiată a lui Christine Ockrent a fost concediată după ce experţii trimişi de conducerea AEF au descoperit în calculatorul său 2,5 milioane de fişiere provenind de la cinci servere ale Audiovizualului Extern al Franţei.

La începutul lui octombrie, AEF a depus o plângere pentru pirataj informatic. În ciuda informaţiilor apărute în presă, AEF a refuzat să facă vreun comentariu, dând asigurări că "ancheta poliţiei îşi urmează cursul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici