O lucrare de Moussa Koussa dezvăluie detalii despre tinereţea lui Kadhafi, considerat nebun, idiot şi o ameninţare pentru securitatea regiunii

Fostul ministru Moussa Koussa, care a fugit din Libia pentru a se refugia în Marea Britanie, dezvăluie informaţii cruciale despre cum gândeşte liderul libian Muammar Kadhafi într-un studiu de 226 de pagini despre acesta, scris cu peste 30 de ani în urmă, relatează Mail on Sunday, în ediţia online.

41 afișări
Imaginea articolului O lucrare de Moussa Koussa dezvăluie detalii despre tinereţea lui Kadhafi, considerat nebun, idiot şi o ameninţare pentru securitatea regiunii

O lucrare de Moussa Koussa dezvăluie detalii despre tinereţea lui Kadhafi, considerat nebun, idiot şi o ameninţare pentru securitatea regiunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mail on Sunday a descoperit disertaţia, intitulată "Liderul politic şi originea sa socială, Muammar Kadhafi, liderul libian", scrisă de Koussa în timp ce studia la Universitatea din Michigan, în Statele Unite în anii '70, şi bazată pe o serie de interviuri cu Kadhafi.

Aceasta dezvăluie informaţii vitale despre sursa urii pe care dictatorul o resimte faţă de Occident şi în special faţă de britanici, făcând legătura între această animozitate şi o vizită a liderului libian la Londra în anii '60, unde fusese trimis să îşi încheie instrucţia militară. Potrivit lucrării, în timpul şederii de patru luni în Anglia, Kadhafi a fost insultat de ofiţerii armatei britanice, pe care i-a acuzat că îl "oprimau" zilnic.

"Timp de mai multe zile, am fost asupriţi şi insultaţi, încât am vrut să plecăm. Atunci ne-au mutat într-o altă şcoală, unde am întâlnit fraţi arabi din Yemen, Arabia Saudită şi Irak şi am format un grup solid", i-a povestit Kadhafi lui Moussa Koussa.

Informaţiile secrete ulterioare ale Arhivei Naţionale, dezvăluite tot de Mail on Sunday, arată că în perioada în care a preluat puterea, în 1969, Kadhafi era considerat de Guvernul britanic ca fiind nebun, idiot, profetic şi o ameninţare reală pentru securitatea regiunii.

Documentele dezvăluie, de asemenea, că modul în care Kadhafi se comporta în timpul mesei cu ocazia dineurilor oficiale era stânjenitor.

"La summitul de la Rabat din decembrie, a băut conţinutul bolului pentru spălat mâinile la o cină oficială deoarece nu ştia la ce serveşte acesta şi a reuşit să aibă schimburi de replici acide atât cu regele Faisal (al Arabiei Saudite) aflat la un capăt de masă, cât şi cu preşedintele Boumedienne (al Algeriei) aflat la celălalt", arată documentele.

Totuşi, corespondenţa Înaltului Comisar din Sri Lanka dezvăluie că, în timp ce comportamentul agresiv al dictatorului alarma diplomaţii, hainele sale ciudate şi fanfaronada sa atrăgeau mulţimi gălăgioase de adolescente.

"A devenit într-adevăr un fel de sex simbol pentru tinerele din Sri Lanka", afirma diplomatul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici