O nouă lege din Rusia aruncă în incertitudine sute de mii de companii din sectorul Internetului

Guvernul rus a aruncat în incertitudine sute de mii de companii din întreaga lume cu noi reglementări referitoare la confidenţialitatea datelor, văzute ca instrument de extindere a supravegherii cetăţenilor şi a controlului asupra Internetului, relatează Financial Times.

1331 afișări
Imaginea articolului O nouă lege din Rusia aruncă în incertitudine sute de mii de companii din sectorul Internetului

O nouă lege din Rusia aruncă în incertitudine sute de mii de companii din sectorul Internetului (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Modificările legislative care au intrat marţi în vigoare impun companiilor care colectează sau procesează date personale ale cetăţenilor ruşi să stocheze aceste date pe teritoriul Rusiei.

Rusia nu este singura ţară care înăspreşte reglementările privind datele personale.

În urma dezvăluirilor făcute de fostul angajat al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite, Edward Snowden, multe autorităţi de reglementare, inclusiv din Uniunea Europeană, au înăsprit reglementările referitoare la colectarea şi procesarea datelor personale.

Şefii de companii şi analiştii au calificat modificările legislative din Rusia drept o încercare de a ajuta serviciile de securitate să monitorizeze comunicaţiile electronice.

“Nu are nimic de-a face cu protejarea datelor personale. Vor ca firmele străine să îşi plaseze serverele pe teritoriu rusesc pentru că au nevoie de acces la acestea. Au încercat pe multe nivele”, a spus Andrei Soldatov, autor al cărţii “Reţeaua Roşie “ (The Red Web), care urmează să fie publicată.

Legea este vagă şi stufoasă, unele companii din afara Rusiei ar putea fi obligate să respecte legea dar nu este sigur care dintre ele, în timp ce permite Guvernului să blocheze serviciile de Internet care o încalcă sau să le amendeze.

Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare au avertizat că au blocat pentru scurt timp versiunea în limba rusă a Wikipedia.

Având în vedere lipsa de claritate în legătură cu aplicarea legii, şefii de companii străine şi ruseşti precum şi analişti din industria Internetului sunt îngrijoraţi că noile reguli ar putea deveni un instrument de presiune politică. Deja mai multe mari companii din sectorul tehnologiei au început negocieri cu autoritatea de reglementare referitoare la aplicarea legii.

“Nimeni nu ştie cum va fi folosită legea, dacă va utilizată politic pentru penalizarea companiilor care refuză să facă anumite lucruri”, a declarat Edgars Puzo, şeful comitetului pentru IT şi telecomunicaţii la Asociaţia Companiilor Europene în Rusia.

Raza de aplicare a noii legi este vastă.

“Afectează absolut orice companie, pentru că toate companiile procesează date personale, ale angajaţilor, utilizatorilor sau clienţilor”, a explicat Natalia Guliaeva, partener la compania de avocatură Hogan Lovells din Moscova.

Autoritatea de reglementare a industriilor de IT, telecomunicaţii şi media, Roskomnadzor, estimează numărul companiilor care procesează date personale la 2,6 milioane.

Oficiali guvernamentali au oferit unele explicaţii despre cum ar putea fi interpretată legea, dar au subliniat că este vorba doar despre opiniile lor personale.

“Mesajul din partea Roskomnadzor este că este OK să transferi date din Rusia, dar că baza de date primară trebuie să fie în interiorul ţării. Autoritatea de reglementare trebuie totodată să fie informată despre locul unde sunt stocate datele”, a arătat Guliaeva.

Site-ul Ministerului rus al Comunicaţiilor sugerează că serviciile străine de Internet vor fi afectate doar dacă oferă site-uri în limba rusă şi funcţii suplimentare precum opţiunea de plată în ruble. Juriştii avertizează însă că acestea sunt doar recomandări neoficiale.

În locul unei dezbateri publice, autorităţile s-au angajat în discuţii private cu unele companii mari. Deocamdată, Roskomnadzor a anunţat că a ajuns la acorduri cu Ebay şi afiliata acesteia PayPal, cu AliExpress din China, Lenovo şi Samsung, site-ul de călătorii Booking.com şi serviciul de taximetrie Uber, pentru transferarea de date pe servere din Rusia.

Potrivit Guvernului, aproximativ jumătate din toate companiile intervievate sunt pregătite să respecte noua lege. Directorii de companii spun în marea lor majoritate că nu sunt siguri ce să facă.

“De fapt, noile reguli au forţat Google, Twitter şi Facebook să intre în legătură directă cu Roskomnadzor, fapt dorit de mult timp de Guvern. Birocraţia rusă este bazată pe sistemul discuţiilor secrete. Obligă alte companii să coopereze mai mult, pentru că nimeni nu ştie ce se întâmplă”, a spus Soldatov.

Un director din industria IT rusă a arătat că operatorul de servicii de căutare Yandez a devenit puternic implicat în consultări cu autoritatea de reglementare în privinţa conţinutului pe Internet, faţă de care s-a opus mult timp.

Dintre marile companii străine de online, numai Google are un birou în Rusia. Directori ai companiei de stat Rostelecom au declarat că Google a devenit în acest an clientă a unuia dintre centrele de date al companiei. Nu este clar ce fel de date sunt stocate acolo.

În privinţa Twitter, Alexander Zarov, şeful Roskomnadzor, a declarat în iulie că datele utilizatorilor colectate de compania americană nu sunt considerate drept date personale de noua lege.

Facebook a purtat cel mai recent discuţii cu Zarov săptămâna trecută. Două persoane apropiate situaţiei au declarat că reprezentanţii Facebook au argumentat că operatorul reţelei de socializare nu trebuie să fie obligat să transfere informaţiile despre utilizatori în Rusia, întrucât ar trebui să separe date care au fost organizate pe servere în funcţie de categorii şi nu geografic.

“Argumentul a fost că cheltuielile pentru a face acest lucru ar fi nejustificate”, a spus una dintre surse.

Problema se aplică şi altor companii în afară de Facebook.

“În orice mare companie de socializare, serverele pentru imagini pot fi într-o ţară, iar mesajele în altă ţară şi tot aşa, ar trebui refăcută întreaga structură. Atunci se pune întrebarea dacă prezenţa pe piaţa rusă este justificată”, a spus Puzo, adăugând că este vorba despre calcule.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici