O ţară europeană îşi face armată civilă: reintroduce recrutarea în serviciul public

Necesitatea pentru guvernul Suediei a apărut după invadarea Ucrainei, în condiţia în carea ţara nordică aspiră să acceadă în NATO.

3132 afișări
Imaginea articolului O ţară europeană îşi face armată civilă: reintroduce recrutarea în serviciul public

O ţară europeană îşi face armată civilă: reintroduce recrutarea pentru serviciul public

Guvernul suedez vrea să introducă un „proiect de protecţie civilă”, a anunţat de premierul Ulf Kristersson împreună cu miniştrii apărării, Pål Jonson, şi Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin, în această dimineaţă, în marja conferinţei anuale pentru apărare.

În 2018, Suedia a reintrodus serviciul militar pentru 4.000 de persoane pe an, iar acum, pe lângă creşterea numărului de tineri înrolaţi în serviciul militar, vrea să introducă şi opţiunea de a face serviciul civil.

„Dorim să acordăm prioritate întăririi serviciilor de salvare. Joi, guvernul va decide să încredinţeze MSB (protecţia civilă suedeză), sarcina de a efectua pregătirile pentru reintroducerea funcţiei publice în Suedia”, a declarat Ulf Kristersson, preluat de Svt.

Nu se ştie încă câţi oameni vor fi chemaţi să servească ţara, dar MSB estimează în jur de 3.000 de persoane pe an. Necesitatea reintroducerii serviciului militar civil a apărut în urma invadării Ucrainei, care a determinat Suedia să-şi sporească capacităţile de apărare şi a ales să renunţe la statutul său istoric de „neutralitate”.

„Serviciile municipale de salvare de astăzi nu au capacitatea necesară pentru a face faţă unui atac armat”, a declarat ministrul Carl-Oskar Bohlin la Svt.

În perioada Războiului Rece, Suedia avea un sistem de pregătire care implica multe persoane în roluri diferite. De la medici şi asistenţi până la profesori şi tehnicieni capabili să repare reţelele electrice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici