O televiziune rusă a acuzat Kievul de "răstignirea" unui copil, fără a verifica informaţiile

Canalul 1 al televiziunii ruse era, luni, criticat vehement, fiind acuzat că desfăşoară o campanie de dezinformare ce depăşeşte toate limitatele, după difuzarea unui reportaj în care o femeie, prezentată ca refugiată ucraineană, a acuzat forţele de la Kiev că au "crucificat" în public un copil.

397 afișări
Imaginea articolului O televiziune rusă a acuzat Kievul de "răstignirea" unui copil, fără a verifica informaţiile

O televiziune rusă a acuzat Kievul de "răstignirea" unui copil, fără a verifica informaţiile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţiile relatate de această femeie, care afirmă că faptele s-au produs în piaţa centrală din Slaviansk "în faţa femeilor, fetelor şi persoanelor în vârstă", după ce forţele ucrainene au preluat controlul asupra acestui bastion al separatiştilor proruşi, nu au fost confirmate din nicio alta sursă, relatează AFP.

Jurnaliştii AFP prezenţi la Slaviansk de la sosirea forţelor ucrainene, în urmă cu o săptămână, nu au auzit niciun zvon de acest gen. Mărturiile locuitorilor, care dezmint faptele, s-au multiplicat după difuzarea acestui reportaj.

Postul de televiziune pro-Kremlin Pervîi Kanal a prezentat faptele ca veridice în reportajul său, acestea nefiind însă datate şi nici verificate.

"Raţiunea ne împiedică să înţelegem cum sunt posibile astfel de lucruri în zilele noastre în centrul Europei", afirmă comentatoarea postului de televiziune.

Potrivit declaraţiilor refugiatei ucrainene, prezentată ca Galina Pişniak, forţele guvernamentale ucrainene "au luat un băiat în vârstă de trei ani (...) şi, ca Iisus, a fost crucificat pe o bucată de lemn".

Jurnalista Pervîi Kanal reacţionează salutând "curajul" tinerei, despre care afirmă că de acum este "în mare pericol" pentru că a făcut aceste "dezvăluiri".

"V-aţi arătat faţa într-un mod atât de curajos, v-aţi dezvăluit prenumele. Nu vă este teamă?", întreabă jurnalista.

După difuzarea acestui reportaj, criticile faţă de postul de televiziune, care nu a vrut să comenteze cazul pentru AFP, s-au multiplicat.

"Aceasta depăşeşte graniţele răului. Sunt în stare de şoc", a declarat pentru AFP Galima Timcenko, fostul redactor şef al site-ului de Internet Lenta.ru, cunoscut pentru modul detaliat în care relatează despre opoziţia rusă.

"Niciun fapt nu este verificat (...). Este vorba despre o încălcare flagrantă a eticii profesionale", a continuat ea.

"Un astfel de lucru merită urmăriri. Persoanele care fac acest lucru sunt periculoase pentru societate", a scris pe blogul său opozantul Aleksei Navalnîi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici