O uzină de gaze din Dnipro a fost lovită de rachete ruseşti

Mai multe rachete au lovit Ucraina, la câteva zile după unul dintre cele mai intense bombardamente ruseşti din timpul războiului. Oficialii spun că o instalaţie de producţie de gaze şi o fabrică de muniţie din Dnipro s-au numărat printre cele mai recente ţinte şi cel puţin patru persoane au murit.

389 afișări
Imaginea articolului O uzină de gaze din Dnipro a fost lovită de rachete ruseşti

O uzină de gaze din Dnipro a fost lovită de rachete ruseşti

În ultimele săptămâni, Rusia a căutat să ţintească infrastructura energetică cheie a Ucrainei, în urma unei serii de eşecuri pe câmpul de luptă, scrie BBC.

Moscova nu a comentat încă.

Potrivit biroului preşedintelui, patru persoane au murit în urma unei lovituri efectuate în cursul nopţii asupra unor clădiri rezidenţiale din regiunea Zaporojie.

Rachetele au lovit unul dintre cele mai mari oraşe din Ucraina, Dnipro, a declarat şeful regiunii - provocând un incendiu la o instalaţie industrială şi 14 răniţi.

Prim ministrul a adăugat că fabrica Pivdenmash din oraş - care produce rachete, printre alte produse - a fost bombardată.

În apropiere, 70 de obuze ar fi căzut în zona oraşului Nikopol, avariind infrastructura şi lăsând mii de locuinţe fără energie electrică şi apă.

Mai multe elemente de infrastructură au fost vizate în regiunile Odesa şi Harkov, mai multe presoane fiind rănite, potrivit informaţiilor actualizate de oficiali.

Capitala Kiev a fost doar unul dintre locurile în care au răsunat sirenele de raid aerian. În jurul orei locale 08:00, telefoanele mobile au emis un avertisment oficial privind un nou atac cu rachete la nivel naţional.

Apărarea aeriană locală a intrat în acţiune, iar autorităţile militare au raportat că două rachete de croazieră şi cel puţin două drone de fabricaţie iraniană au fost doborâte.

Şeful regiunii Liov a declarat că nu are încă confirmarea că apărarea aeriană a acţionat şi acolo.

Ca răspuns la loviturile de joi din întreaga ţară, şeful biroului preşedintelui a acuzat Rusia că a încercat o "lovitură pe la spate".

Andriy Yermak a adăugat că aceasta a fost o "tactică naivă" căreia compatrioţii săi au reuşit să îi reziste.

Marţi, zeci de rachete cu rază lungă de acţiune au lovit Ucraina, în ceea ce s-a considerat a fi cel mai intens bombardament de la începutul războiului.

Marţi seara târziu, au apărut temeri legate de o escaladare periculoasă a războiului, când o rachetă a căzut în afara Ucrainei, ucigând două persoane într-un sat din Polonia, în apropierea graniţei comune.

Deşi preşedintele Volodimir Zelenski a insistat la început că aceasta a fost lansată de Rusia, aliaţii Kievului au declarat că, în schimb, pare să fi fost trimisă de apărarea aeriană ucraineană.

Cu toate acestea, şeful alianţei militare NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova este în cele din urmă vinovată pentru declanşarea războiului.

Multe dintre rachetele lansate marţi de Rusia au fost interceptate - dar cele care au reuşit să lovească ţinte de infrastructură au avut ca efect epuizarea în mai mare măsură a rezervelor de energie ale Ucrainei.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei după o serie de eşecuri pe câmpul de luptă, iar impactul începe să fie resimţit mai acut.

Locuitorii din Kiev s-au trezit joi dimineaţă cu un strat de zăpadă în oraş. Întreruperile de urgenţă ale energiei electrice au făcut ca mulţi oameni să nu-şi poată încălzi locuinţele.

Cel mai important general american a avertizat că şansele Kievului de a câştiga războiul pe termen scurt prin recucerirea întregului teritoriu ocupat de Rusia nu sunt "mari, din punct de vedere militar".

Generalul Mark Milley a recunoscut, totuşi, că ar putea exista o "soluţie politică" în care Rusia să ia decizia de a se retrage.

În ultimele zile, a existat optimism de partea ucraineană după recucerirea oraşului Herson din sudul ţării.

Acum au apărut rapoarte despre civili torturaţi în timpul ocupaţiei ruse în acest oraş. Rusia a negat în mod repetat comiterea de atrocităţi în timpul conflictului.

În alte evoluţii, guvernul ucrainean a declarat că un acord care îi permite să exporte cereale cu nave pe Marea Neagră a fost prelungit cu încă 120 de zile.

Acordul, care a fost negociat de ONU şi Turcia, a permis ca milioane de tone de produse să fie expediate din Ucraina în ultimele luni, ceea ce a redus îngrijorările legate de securitatea alimentară globală.

Înainte de punerea în aplicare a acordului, în iulie, Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
război,
dnipro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici