O victorie a lui Hollande la preşedinţia Franţei poate provoca un nou val de instabilitate în Europa

O victorie a lui Francois Hollande, candidatul socialist la preşedinţia Franţei, în alegerile din primăvară, ar putea provoca un nou val de instabilitate în zona euro, cu consecinţe extinse pentru pieţele financiare şi sistemul euro, consideră George Magnus, analist la UBS.

182 afișări
Imaginea articolului O victorie a lui Hollande la preşedinţia Franţei poate provoca un nou val de instabilitate în Europa

Francois Hollande (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

Alegerile sunt importante în primul rând pentru Franţa, dar pot fi considerate şi ca un referendum privind abordarea germană de reproiectare a uniunii monetare europene, care este susţinută de actualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, se arată în articol, care conţine punctul de vedere personal al lui Magnus, transmite Bloomberg.

Hollande şi-a construit campania electorală pe criticarea metodei germane, astfel încât nu este de mirare că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, îl sprijină pe Sarkozy.

Mecanismele şi detaliile aşa-numitului compact fiscal pentru Europa se află în centrul atenţiei, dar adevărata substanţă a dezbaterilor pe tema euro este reprezentată de problemele sensibile ale suveranităţii şi identităţii naţionale, pe care o uniune monetară bine fundamentată trebuie să le invoce. Aceste probleme vor determina în ultimă instanţă dacă şi cum va evolua integrarea europeană.

Discuţiile pe această temă au provocat deja o dispută în timpul negocierilor pentru compactul fiscal, când Germania a propus ca un comisar european să fie însărcinat cu politica bugetară a Greciei. Propunerea a fost imediat respinsă de ministrul elen de Finanţe Evangelos Venizelos, ca şi de oficiali ai Comisiei Europene, fiind probabil ca ideea să nu mai apară.

Încercarea Germaniei reflectă un adevăr, şi anume că dacă liderii europeni sunt dedicaţi integrării fiscale şi politice, atunci o componentă esenţială este transferul suveranităţii bugetare către instituţiile europene.

Hollande a semnalat în campania sa tot ceea ce este greşit sau lipseşte în strategia de integrare Merkozy, care a dus la compactul fiscal dar care în realitate este mai puţin un parcurs către integrare, cât un Pact de Stabilitate şi Creştere scuturat de praf şi îmbunătăţit.

Candidatul socialist a afirmat că vrea renegocierea compactului, pe care l-a calificat drept "o trădare a suveranităţii franceze şi a democraţiei".

Hollande susţine o serie de obiective fundamentale pe care şi euroscepticii le-ar recunoaşte ca esenţiale integrării şi supravieţuirii zonei euro. Acestea includ un accent puternic pe măsuri de stimulare a creşterii economice, la nivel naţional şi al instituţiilor europene, o politică mai implicată a Băncii Centrale Europene în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni suverane, un fond european de salvare mai solid şi emisiuni comune de obligaţiuni în zona euro.

Dacă va fi ales, este posibil ca Hollande să nu mai fie atât de hotărât să urmeze toate aceste obiective, în timp ce ameninţarea cu renegocierea compactului fiscal ar putea duce la un program de amendare şi îmbunătăţire a acestuia. Totuşi, ceea ce este izbitor în platforma lui Hollande este susţinerea unor propuneri concrete pentru funcţionarea uniunii fiscale la care Germania se opune cu hotărâre.

Autorul articolului se întreabă dacă Hollande va deveni preşedintele francez care îi va ţine piept lui Merkel şi îi va spune că actualul obiectiv, al unui stil Teutonic al guvernării zonei euro, este un drum către o austeritate permanentă, marcat de riscul tulburărilor sociale.

Premierul italian Mario Monti, economist respectat în cercurile europene, a spus deja acest lucru liderului german, iar o poziţie similară din partea liderului Franţei, a doua mare economie din zona euro, ar fi un semnal de creştere a opoziţiei faţă de abordarea Germaniei pentru integrare.

În acest fel, viitorul integrării fiscale a zonei euro ar putea fi pus din nou sub semnul întrebării.

Cedarea suveranităţii în favoarea uniunii fiscale integrale este la fel de dificilă pentru Germania ca şi cedarea controlului bugetar unor forţe externe pentru Grecia. Nu este vorba despre o poziţie pro sau anti Europa, ci despre interese naţionale şi suverane care intră în contradicţie cu o zonă euro integrată politic.

Germania vrea o Europă federală, construită pe o disciplină pusă în practică de instituţii supranaţionale, precum Comisia Europeană şi Curtea Europeană de Justiţie.

Franţa preferă ca puterea să revină Consiliului European, care include şefii de state sau de guverne ale ţărilor membre, iar Hollande ar vrea ca Germania să ofere concesii în privinţa suveranităţii fiscale.

Aceste tensiuni suferează că alegerile din Franţa ar putea fi un catalizator al unor noi tensiuni în Europa, a conchis Magnus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici