Obama a făcut apel la o "revizuire a conştiinţei naţionale", după incidentul armat din Portland

Barack Obama a făcut apel, marţi, la o "revizuire a conştiinţei naţionale" în legătură cu violenţa cauzată de armele de foc, avertizând, după comiterea unui nou atac armat într-un liceu, că frecvenţa recurgerii la acest tip de tragedii va atinge un nivel "nemaiîntâlnit vreodată".

107 afișări
Imaginea articolului Obama a făcut apel la o "revizuire a conştiinţei naţionale", după incidentul armat din Portland

Obama a făcut apel la o "revizuire a conştiinţei naţionale", după incidentul armat din Portland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţara trebuie să facă o revizuire a conştiinţei", a declarat preşedintele american, Barack Obama.

El s-a declarat frustrat şi uluit de faptul că nu găseşte mai mult sprijin pentru sporirea controlului asupra armelor de foc.

"Suntem singura ţară dezvoltată din lume în care astfel de tragedii se produc o dată pe săptămână", a adăugat Obama, subliniind că Statelor Unite ar trebuie să le fie ruşine că nu sunt în măsură să adopte măcar o lege minimă de sporire a controlului asupra armelor de foc.

Barack Obama a afirmat că, până în prezent, "cea mai mare frustrare" a administraţiei sale rezultă din faptul că aleşii din Congres nu au reuşit să adopte cel puţin "măsuri de bază" pentru ca armele de foc să nu ajungă în mâinile unor persoane care pot cauza "daune considerabile".

Obama a încercat fără succes să introducă restricţii pentru achiziţionarea armelor de foc, după masacrul de la Newtown, care a avut loc la sfârşitul lui 2012 şi s-a soldat cu moartea a 26 de persoane, între care 20 de elevi şi şase adulţi. Preşedintele american s-a declarat stupefiat de faptul că iniţiativa sa a fost blocată în Congres.

"Violenţa cauzată de armele de foc a atins un nivel nemaiîntâlnit, nu există nicio ţară dezvoltată pe Terra care ar accepta aşa ceva", a mai declarat el.

Obama a respins, de asemenea, ultimul argument al celor care susţin folosirea armelor de foc, potrivit căruia îngrijirea persoanelor care suferă de probleme psihice este mai importantă decât blamarea liberei circulaţii a armelor.

"Nu suntem singura ţară ce are persoane care suferă de psihoză şi, cu toate acestea, aceste atacuri armate se succed într-un ritm mai mare decât în alte părţi", a constatat el.

Marţi, un elev a fost ucis, iar un profesor rănit uşor, în urma unui atac armat comis într-un liceu situat în apropiere de Portland, în nord-vestul Statelor Unite. Acest atac armat a avut loc după cele de la Las Vegas, comis duminică şi soldat cu cinci morţi, Seatlle, care a avut loc la 5 iunie şi s-a soldat cu un mort şi trei răniţi, sau Santa Barbara, survenit la 23 mai şi soldat cu şapte morţi.

De fiecare dată, emoţiile sunt puternice şi suscită fără succes apeluri pentru luarea unor măsuri de sporire a controlului asupra armelor, respinse de NRA, un influent grup de lobby favorabil armelor de foc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici