Obama a salutat, într-o conversaţie la telefon cu Merkel, "poziţiile coordonate" ale SUA şi UE

Preşedintele american Barack Obama a salutat vineri, într-o conversaţie la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, "poziţiile coordonate" ale Uniunii Europene şi Statelor Unite cu privire la Rusia.

693 afișări
Imaginea articolului Obama a salutat, într-o conversaţie la telefon cu Merkel, "poziţiile coordonate" ale SUA şi UE

Angela Merkel si Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama şi Angela Merkel au căzut de acord "asupra necesităţii ca Rusia să îşi retragă forţele, să autorizeze trimiterea unor observatori internaţionali şi a (unor persoane însărcinate cu verificarea respectării) drepturilor omului în Crimeea, şi să suţină alegeri libere şi corecte în mai", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

"Ei au evocat necesitatea ca Rusia să accepte rapid înfiinţarea unui grup de contact care va conduce dialogul dintre Ucraina şi Rusia privind detensionarea situaţiei şi restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", adaugă Casa Albă.

"Cei doi lideri şi-au exprimat din nou îngrijorarea în legătură cu încălcarea clară a dreptului internaţional, comisă de Rusia prin intervenţia sa în Ucraina", anunţă comunicatul.

Observatori militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost împiedicaţi, joi, de persoane înarmate să intre în peninsula ucraineană Crimeea, în sud-estul Ucrainei.

Misiunea acestor observatori militari neînarmaţi este aceea de a scădea tensunile în Crimeea, unde forţe ruse încercuiesc mai multe baze militare ucrainene şi unde parlamentarii locali, majoritatea proruşi, au decis să se separe de Kiev şi să organizeze la 16 martie un referendum pentru alipirea la Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici