Obama, confruntat cu decizia intervenţiei Statelor Unite în Siria: "Ar putea creşte violenţa sau declanşa utilizarea armelor chimice?"

Preşedintele american Barack Obama explică luni, într-un interviu acordat unei publicaţii americane, că "se luptă" cu decizia ca Statele Unite să intervină sau nu în Siria.

734 afișări
Imaginea articolului Obama, confruntat cu decizia intervenţiei Statelor Unite în Siria: "Ar putea creşte violenţa sau declanşa utilizarea armelor chimice?"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Într-o situaţie precum cea a Siriei, trebuie să mă întreb: «putem face o diferenţă?»", a declarat el publicaţiei New Republic.

"O intervenţie militară va avea impact? Cum va afecta capacitatea noastră de a ne susţine trupele care sunt încă în Afganistan? Care vor fi consecinţele implicării noastre pe teren? Aceasta ar putea creşte violenţa sau declanşa utilizarea armelor chimice? Ce oferă cea mai bună perspectivă a unui regim post-Assad? Şi cum aş considera zecile de mii de persoane care au fost ucise în Siria faţă de zeci de mii care sunt ucise în prezent în Congo", spune el.

"Şi eu mă confrunt constant cu problema de a şti unde şi când trebuie să intervină Statele Unite sau să acţioneze astfel încât să progreseze interesul nostru naţional, să progreseze securitatea noastră şi să corespundă idealurilor noastre cele mai înalte şi sensului umanităţii", a precizat el.

Conform ONU, peste 60.000 de persoane au murit în Siria de la începutul revoltei populare în martie 2011, care s-a transformat în conflict armat faţă de represiunea regimului.

Aproape 600.000 de sirieni au fugit în ţările vecine, majoritatea trăind în tabere. Patru milioane de sirieni au nevoie de ajutor de urgenţă, potrivit ONU.

Preşedintele american, care spune că trebuie să ia decizii echitabile, speră că, la sfârşitul celui de-al doilea mandat, va putea să privească înapoi şi să spună că a făcut mai multe alegeri bune decât rele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici