Obama doreşte un nou început al relaţiilor SUA cu lumea musulmană

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi că a venit la Cairo pentru "un nou început al relaţiilor între musulmani şi Statele Unite", afirmând că "ciclul neîncrederii şi discordiei trebuie să înceteze".

47 afișări
Imaginea articolului Obama doreşte un nou început al relaţiilor SUA cu lumea musulmană

Obama doreşte un nou început al relaţiilor SUA cu lumea musulmană (Montaj foto)

Într-un discurs foarte aşteptat la universitatea din Cairo, rostit în faţa a circa 3.000 de invitaţi, Barack Obama a cerut Israelului să-şi înceteze politica de colonizare din teritoriile palestiniene şi şi-a reiterat angajamentul în favoarea unui stat palestinian.

"Atât timp cât relaţiile noastre vor fi definite prin diferenţele dintre noi, le vom da putere celor care sădesc ură, nu pace, celor care promovează conflictul, nu cooperarea", a declarat Obama.

"Acest ciclu al neîncrederii şi al discordiei trebuie să se încheie. Am venit pentru a găsi un nou început al relaţiei SUA cu lumea musulmană, un început bazat pe respect reciproc, pe adevărul că America şi Islamul nu se exclud", a spus Obama.

Acest discurs al preşedintelui american la Cairo, unde efectuează o scurtă vizită simbolică, destinat unei noi abordări a relaţiilor dintre Statele Unite şi lumea musulmană, a fost foarte aşteptat.

Aceste relaţii au fost foarte afectate de războiul din Irak, de scandalul de la închisoarea Abu Ghraib din Irak, de baza de la Guantanamo sau de practicile promovate de predecesorul său, George W. Bush, în numele luptei antiteroriste după atentatele de la 11 septembrie.

"Prima problemă cu care trebuie să ne confruntăm este extremismul violent în toate formele sale", a adăugat el, făcând referire la "problemele specifice" pe care musulmanii şi Statele Unite trebuie "să le înfrunte în sfârşit împreună".

La Ankara, "am precizat foarte clar că Statele Unite nu au fost şi nu vor fi niciodată în război împotriva Islamului", a menţionat el.

"Vom lupta totuşi împotriva extremiştilor violenţi care reprezintă o gravă ameninţare pentru securitatea noastră" deoarece Statele Unite "resping acelaşi lucru ca oamenii de toate credinţele, ucigaşii de bărbaţi, femei şi de copii nevinovaţi".

Punând accentul pe "legătura de nezdruncinat" a Statelor Unite cu Israelul, Barack Obama a cerut de asemenea statului israelian să înceteze colonizarea în teritoriile palestiniene.

"Legăturile puternice ale Statelor Unite cu Israelul sunt binecunoscute. Această legătură este de neclintit", a declarat el, menţionând de asemenea că "Statele Unite nu acceptă legitimitatea continuării colonizării israeliene" care "încalcă acordurile încheiate şi periclitează eforturile de pace".

"A venit timpul să fie oprită colonizarea", a reiterat Obama.

Preşedintele american a precizat că ţara sa susţine aspiraţiile "legitime" ale palestinienilor pentru crearea unui stat, menţionând că "singura soluţie" pentru conflictul cu Israelul este crearea a două state.

Potrivit lui Obama, care a făcut referire la programul nuclear iranian controversat, confruntarea cu Teheranul este "într-un punct de cotitură decisiv".

Numeroase ţări, în principal occidentale, se tem că Teheranul şi-ar putea folosi programul nuclear civil în scopuri militare.

Cu puţin timp înainte de discursul lui Obama, liderul suprem iranian Ali Khamenei i-a acuzat pe americani că "mint" în privinţa programului nuclear iranian.

"Am menţionat în repetate rânduri că dorim energie nucleară pentru scopuri paşnice şi industriale. Dar ei spun mereu că Iranul încearcă să obţină bomba nucleară. Făcând acest lucru, sunt urâţi de naţiunea noastră", a precizat el.

Musulmanii şi americanii trebuie să înfrunte "împreună" extremismul violent

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Cairo că musulmanii şi americanii trebuie să "înfrunte" împreună extremismul, sub toate formele acestuia.

"Prima chestiune care trebuie înfruntată este extremismul violent, sub toate formele", a afirmat Obama la Universitatea din Cairo, evocând "problemele specifice" pe care musulmanii şi Statele Unite trebuie să le înfrunte "împreună".

"La Ankara am spus clar că Statele Unite nu sunt şi nu vor fi niciodată în război cu islamul. Luptăm împotriva extremiştilor violenţi care sunt o ameninţare la adresa securităţii. Statele Unite resping acelaşi lucru ca şi toate religiile - crimele împotriva bărbaţilor, femeilor şi copiilor nevinovaţi", a explicat Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici