Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze la Moscova două ACORDURI în domeniul NUCLEAR

Două acorduri privind cooperarea în domeniul industriei nucleare, care urmau să fie semnate în cadrul summitului Obama-Putin, vor fi "salvate" în pofida anulării întâlnirii de către preşedintele american, scrie în ediţia de sâmbătă ziarul rus Kommersant, relatează RIA Novosti.

479 afișări
Imaginea articolului Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze la Moscova două ACORDURI în domeniul NUCLEAR

Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze la Moscova două ACORDURI în domeniul NUCLEAR (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Potrivit RIA Novosti, preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin urmau să semneze cele două acorduri pe 3 septembrie la Moscova.

Unul dintre acorduri vizează intensificarea contactelor bilaterale şi schimbului de informaţii privind neproliferarea armamentului nuclear sub egida Centrului naţional rus de reducere a ameninţării nucleare, iar celălalt urmează să permită monopolului rus de stat în domeniul nuclear Rosatom să colaboreze cu "laboratoarele" nucleare americane, scrie Kommersant.

Obama şi-a anulat summitul cu Putin miercuri, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de "progrese" în relaţiile ruso-americane, dar şi prin acordarea de către Moscova a unui azil temporar de un an fostului consilier al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden.

Însă acordul cu privire la ameninţarea nucleară va fi semnat probabil "într-un viitor apropiat", cu scopul de a arăta că cooperarea militară ruso-americană nu a fost pusă în întregime "în aşteptare", scrie Kommersant citând un oficial rus din domeniul Apărării sub protecţia anonimatului.

În schimb, acordul cu privire la Rosatom se află în continuare în stadiul de redactare, dar poate fi semnat de directorul corporaţiei ruse şi secretarul american al Energiei, şi nu de către şefii celor două state, continuă ziarul rus, citând o sursă care este la curent cu situaţia, despre care nu oferă precizări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici