Occidentul, în pragul unui conflict cu puterile nucleare. Avertismentul lui Lavrov

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că sprijinul venit din partea SUA, a Marii Britanii şi a Franţei pentru Ucraina alimentează riscuri strategice grave care au ridicat riscul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

1923 afișări
Imaginea articolului Occidentul, în pragul unui conflict cu puterile nucleare. Avertismentul lui Lavrov

Occidentul, pe marginea unui conflict cu puterile nucleare. Avertismentul lui Lavrov

Serghei Lavrov a declarat că SUA şi NATO sunt obsedate de ideea de a produce o ,,înfrângere strategică" Rusiei, iar o astfel de confruntare conturează riscuri care ar putea duce la un nivel crescut de pericol nuclear, scrie agenţia Reuters.

În cadrul unei declaraţii, ministrul de externe rus a afirmat că ,,occidentalii se clatină periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecinţe catastrofale” şi că Vestul se află printre ,,principalii iniţiatori ai diferitelor măsuri provocatoare” care sprijină Kievul, relevă sursa citată.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, în mai multe rânduri, că războiul din Ucraina ar trece la un alt nivel dacă Occidentul decide să trimită trupe terestre pentru a lupta în Ucraina, luând în calcul inclusiv un război nuclear. În plus, liderul rus afirmase în luna martie, în cadrul unei declaraţii pentru televiziunea rusă de stat, că Moscova este pregătită şi pentru acest scenariu, mai ales dacă SUA ar trimite trupe.

Aceeaşi retorică a fost folosită de mai multe ori şi de Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Oficialul a afirmat, în luna februarie a acestui an, că dacă Occidentul va încerca să împingă Rusia la graniţele sale din 1991, atunci SUA, Marea Britanie, Germania şi Ucraina vor fi atacate nuclear.

Avertizările Rusiei privind posibilitatea unui război nuclear s-au intensificat în urma declaraţiei controversate a preşedintelui francez Emmanuel Macron, acesta făcând trimitere la posibilitatea ca ţările membre NATO să trimită trupe terestre în Ucraina. Afirmaţia a stârnit critici la nivel internaţionali, iar mai mulţi oficiali s-au dezis de sugestia lui Macron, notează The Guardian.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici