Ofensiva israeliană în Gaza a provocat pierderi de patru miliarde de dolari

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza din decembrie 2008 - ianuarie 2009 a provocat pierderi economice în valoare de patru miliarde de dolari, potrivit unui raport al Conferinţei ONU pentru comerţ şi dezvoltare (CNUCED), dat publicităţii marţi.

23 afișări
Imaginea articolului Ofensiva israeliană în Gaza a provocat pierderi de patru miliarde de dolari

Ofensiva israeliană în Gaza a provocat pierderi de patru miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valoarea acestor pierderi directe şi indirecte reprezintă "de trei ori puterea economică a Fâşiei Gaza", a dezvăluit coordonatorul programului de asistenţă al CNUCED pentru poporul palestinian, Mahmud Elkhafif, cu prilejul prezentării raportului anual.

Din aceste patru miliarde de dolari, "circa un miliard reprezintă costul măsurilor destinate atenuării impactului umanitar al campaniei militare", precizează aceeaşi sursă.

Suspendarea completă a activităţii economice în timpul ofensivei israeliene a provocat la rândul său o pierdere din PIB estimată la 88 de milioane de dolari.

În decembrie 2008, Israelul a lansat o ofensivă militară în Fâşia Gaza pentru a pune capăt tirurilor palestiniene cu rachetă către sudul teritoriului său.

CNUCED, care urmăreşte de 25 de ani evoluţia economică a teritoriilor palestiniene, apreciază că "situaţia actuală este cea mai gravă cu care s-a confruntat Fâşia Gaza din 1967 în domeniul securităţii economice (...) şi condiţiilor de viaţă".

"Guvernul, administraţia publică şi serviciile au devenit principalii angajatori", a insistat Elkhafif.

Acesta a dezvăluit "eroziunea capacităţilor de producţie" în Fâşia Gaza, unde sărăcia afectează 90 la sută din populaţie.

În 2008, economia palestiniană a pierdut teren pentru al nouălea an consecutiv.

Potrivit raportului, CNUCED şi-a exprimat regretul că "în pofida anunţului Conferinţei de la Sharm el-Sheikh (din martie 2009 - n. red.) că 4,5 miliarde de dolari vor fi donaţi în vederea sprijinirii planului de redresare (...), nici un ban nu a fost încă deblocat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici