Oficial NATO: Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste

Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general al NATO, a declarat, vineri, că aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste, însă a atras atenţia că Guvernul de la Kiev trebuie să continue implementarea reformelor, relatează site-ul agenţiei Unian.

552 afișări
Imaginea articolului Oficial NATO: Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste

Oficial NATO: Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste

”Nu este ceva idealist ca Ucraina să aibă aspiraţii euro-atlantice şi să dorească să adere la UE şi la NATO”, a declarat oficialul NATO.

Cu toate acestea, Gottemoeller a atras atenţia că Ucraina mai are mult de lucru pentru a îndeplini criteriile de aderare la NATO.

”Trebuie realizate reforme importante. Este vorba de reforme ale instituţiilor de apărare, ale instituţiilor de securitate, ale ministerelor, însă aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei pe termen lung sunt realiste”, a afirmat Gottemoeller.

Ucraina a început demersurile pentru aderarea la NATO în 2014, după protestele antiguvernamentale din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev), în urma cărora preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat şi ulterior acuzat de deturnarea fondurilor publice şi înaltă trădare.

În mandatul său (februarie 2010 – februarie 2014), Viktor Ianukovici a spus că nu manifestă interes pentru aderarea ţării sale la NATO.

Ucraina este afectată de conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, care a izbucnit în 2014 şi care s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent. La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează.

Rusia şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de extinderea NATO către Est. În plus, Moscova a denunţat instalarea elementelor antirachetă americane în România şi Polonia, susţinând că, deşi sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici