Oficiali din Rusia avertizează Turcia şi SUA privind prezenţa avioanelor militare turce în Siria

Intensificarea prezenţei avioanelor militare turce în spaţiul aerian al Siriei va conduce la sporirea tensiunilor, avertizează oficiali ruşi, recomandând Statelor Unite să analizeze "de două ori" oportunitatea contribuţiilor Turciei la coaliţia antiteroristă internaţională.

4214 afișări
Imaginea articolului Oficiali din Rusia avertizează Turcia şi SUA privind prezenţa avioanelor militare turce în Siria

Oficiali din Rusia avertizează Turcia şi SUA privind prezenţa avioanelor militare turce în Siria (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"În pofida tuturor asigurărilor din partea Statelor Unite, provocările din partea Ankarei nu pot fi excluse în totalitate în contextul implicării aviaţiei militare turce în Siria. În actuala situaţie, tensiunile în spaţiul aerian sirian vor creşte", a declarat Frants Klinţevici, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate a Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

"Statele Unite ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua astfel de hotărâri", a atras atenţia oficialul rus, citat de agenţia TASS.

"Actualul stadiu al relaţiilor dintre Rusia şi Turcia nu prea recomandă măsuri de acest fel; nu este neapărat necesară prezenţa avioanelor militare turce în Siria", a subliniat Klinţevici.

Oficialul rus a reacţionat astfel la un comunicat al Washingtonului conform căruia raidurile avioanelor turce în Siria sunt conforme cu memorandumul semnat de SUA şi Rusia.

La rândul său, Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, a avertizat vineri că avioanele militare turce care participă la operaţiuni în Siria trebuie să respecte prevederile memorandumului Rusia-SUA.

Antonov a amintit că Rusia a instalat sisteme antiaeriene S-400 în Siria şi că există un grup militar rus specializat securitatea aeriană. "A fost creat un grup special care să detecteze imediat orice ameninţări care ar viza avioane ruse şi vor fi utilizate măsuri adecvate, în caz de necesitate", insistat Antonov.

Moscova a transmis joi că are "motive serioase" să creadă că Turcia pregăteşte o intervenţie militară în Siria, după ce Ankara a interzis zboruri ruse de recunoaştere în spaţiul aerian turc. "Avem motive serioase să suspectăm pregătirea în mod intens de către Turcia a unui intervenţii militare pe teritoriul unui stat suveran - Siria", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. În urmă cu câteva zile, Turcia a semnalat că un avion militar rus de tip Suhoi Su-34 ar fi pătruns din nou, în mod neautorizat, în spaţiul aerian turc. În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sancţiuni economice şi a ameninţat Turcia după acest incident.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici