Oficiali occidentali, sceptici privind eficienţa contraofensivei Ucrainei

Mai mulţi oficiali occidentali, în principal din Statele Unite, exprimă scepticism privind eficienţa contraofensivei Ucrainei, aflată în curs deja de câteva săptămâni, deşi Administraţia Volodimir Zelenski susţine că va avea succes.

985 afișări
Imaginea articolului Oficiali occidentali, sceptici privind eficienţa contraofensivei Ucrainei

Sursa: Hepta/Mediafax Foto

Oficiali citaţi de postul de televiziune CNN sunt sceptici că armata ucraineană are capacitatea de a recăpăta controlul asupra teritoriilor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. "Rămâne să vedem în următoarele câteva săptămâni dacă există vreo şansă de a face anumite progrese. Dar cred că este extrem de improbabil ca ucrainenii să înregistreze progrese care să modifice balanţa conflictului", afirmă un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului, potrivit CNN.

"Evaluările noastre sunt sumbre şi ne amintesc de provocările cu care se confruntă. Aceasta este cea mai dificilă perioadă a războiului", declară congresmanul democrat american Mike Quigley.

"Ruşii au mai multe linii de apărare, iar forţele ucrainene nu au depăşit nici măcar prima linie. Chiar dacă vor continua să lupte în următoarele săptămâni, dacă nu au reuşit să avanseze în aceste ultimele şapte-opt săptămâni, care este probabilitatea de a face brusc acest lucru, cu forţe mai puţine? Condiţiile sunt foarte grele", atrage atenţia un alt diplomat occidental.

"Recunoaştem cu toţii că ofensiva merge mai greu şi mai lent decât ar vrea toată lumea, inclusiv ucrainenii, dar încă credem să există timp şi spaţiu pentru a face progrese", afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei de la Washington.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană oferă sprijin militar masiv Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Naţiunile occidentale şi Ucraina au preferat să nu negocieze cu Rusia, argumentând că trebuie create condiţii favorabile pentru Kiev în scopul lansării la un moment dat a contactelor pentru o soluţie diplomatică.

Administraţia Volodimir Zelenski susţine constant că forţele militare ucrainene avansează în contraofensivă, dar câştigurile teritoriale au fost modeste. Generalul Valerii Zalujnii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a anunţat luni că forţele militare ucrainene intenţionează să creeze condiţiile pentru a avansa pe frontul din sudul ţării. "Rusia efectuează acţiuni de atac în mai multe direcţii, dar nu are succes", a susţinut oficialul militar ucrainean într-o discuţie cu şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley.

În iulie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că forţele militare ucrainene nu pot avansa pentru că nu primesc rapid armament din Occident. "Noi am vrut să lasăm contraofensiva în primăvară, dar nu am lansat-o. Nu am avut suficientă muniţie, armament, nu am avut grupuri de luptă pregătite suficient pentru aceste tipuri de armament", a declarat Zelenski la Forumul de Securitate al Institutului Aspen.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat atitudinea preşedintelui Volodimir Zelenski, cerându-i să manifeste "recunoştinţă" pentru armamentul primit de Ucraina din Occident. "Există o uşoară atenţionare din acest punct de vedere, fie că ne convine, fie că nu ne convine, oamenii vor să vadă recunoştinţă (...)", i-a transmis Wallace lui Zelenski în iulie, în contextul solicitărilor insistente ale Kievului privind primirea de armament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici