Oleksandr Turcinov: Referendumul din Crimeea este o "farsă" decisă în birourile Kremlinului. Kievul nu se va angaja într-o operaţiune militară în Crimeea. Ucraina are nevoie de un ajutor tehnico-militar

Referendumul pentru alipirea la Rusia care va avea loc duminică în peninsula ucraineană Crimeea este o "farsă" decisă în "birourile Kremlinului", a apreciat marţi preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. El a adăugat că Ucraina nu se va angaja într-o operaţiune militară în Crimeea.

2027 afișări
Imaginea articolului Oleksandr Turcinov: Referendumul din Crimeea este o "farsă" decisă în birourile Kremlinului. Kievul nu se va angaja într-o operaţiune militară în Crimeea. Ucraina are nevoie de un ajutor tehnico-militar

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oleksandr Turcinov: Ucraina nu se va angaja într-o operaţiune militară în Crimeea

Ucraina refuză să urmeze "scenariul scris de Kremlin" pentru alipirea Crimeei la Rusia şi nu va interveni militar în această peninsulă rusofonă, pentru că preferă să-şi protejeze graniţa de est, a declarat marţi pentru AFP preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov.

"Nu ne putem angaja într-o operaţiune militară în Crimeea, deoarece am lăsa expusă graniţa de est şi Ucraina nu va fi protejată", a spus Turcinov într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AFP după o reuniune a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

"Importante unităţi blindate sunt concentrate la graniţa de est a Ucrainei", a adăugat el.

În acest climat de tensiune, mai multe manifestaţii separatiste au avut loc săptămâna trecută la Doneţk şi la Lugansk, două oraşe din estul rusofon în care manifestanţii au preluat temporar controlul asupra administraţiilor regionale şi au arborat drapelul rus. Manifestaţii similare s-au soldat cu ocuparea Crimeii.

Turcinov a fost desemnat preşedinte interimar la sfârşitul lunii februarie, după destituirea şi fuga în Rusia a lui Viktor Ianukovici, la capătul a trei luni de proteste faţă de regimul său, care s-au soldat cu o baie de sânge în centrul Kievului ce a provocat moartea a peste o sută de persoane.

Turcinov a afirmat că Ucraina, care "va începe în curând o mobilizare parţială a rezerviştilor", nu vă rămâne "impasibilă în faţa continuării agresiunii". Ruşii "pot să ne atace unităţile militare din Crimeea, (pot) să-şi extindă agresiunea pe continent. Armata va reacţiona", a spus el.

Oleksandr Turcinov: Referendumul din Crimeea este o "farsă" decisă în birourile Kremlinului

Întrebat în legătură cu scrutinul care va avea loc în peninsula din sud-estul Ucrainei ocupată de la sfârşitul lunii februarie de forţe ruse, Oleksandr Turcinov a apreciat că "referendumul nu se va desfăşura în Crimeea, ci în birourile Kremlinului".

"Este o farsă. Majoritatea locuitorilor din Crimeea vor boicota această provocare", a afirmat şeful de stat, care va părăsi postul după alegerile prezidenţiale din 25 mai.

"Militarii nu au intenţia să organizeze referendumul, ei vor doar să pună date false în procesele verbale", a adăugat el.

El a mai declarat că Parchetul i-a atenţionat pe reprezentanţii puterii executive din Crimeea să nu participe la referendumul "anticonstituţional", în caz contrar fiind pasibili de deschiderea unor anchete penale.

Turcinov: Moscova refuză orice contact cu Kievul pentru a găsi o soluţie diplomatică

Turcinov, care nu este recunoscut de Kremlin, a deplâns absenţa contactelor cu oficiali guvernamentali ruşi. "Din păcate, pentru moment, Rusia renunţă la o soluţionare diplomatică a conflictului", a criticat Turcinov.

"Ruşii renunţă la orice contact la nivel de Ministere de Externe şi de lideri", deşi comunitatea internaţională "solicită Rusiei să deschidă negocieri de pace", a subliniat preşedintele interimar ucrainean.

În contextul unei vizite a premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk în Statele Unite, unde se va întâlni miercuri cu preşedintele american Barack Obama, Oleksandr Turcinov a spus că se bazează pe sprijinul occidentalilor "pentru oprirea agresiunii ruse".

Rusia "se comportă ca un agresor, în loc să îşi îndeplinească angajamentele", a declarat preşedintele interimar ucrainan, făcând referie la "Memorandumul de la Budapesta", semnat în 1994 de Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie, în cadrul unei aderări a Ucrainei la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP). Acest memorandum garantează integritatea teritorială a Ucrainei.

Ucraina are nevoie de ajutor tehnico-militar

"Statele Unite şi UE trebuie să forţeze Rusia să oprească agresiunea militară şi provocările împotriva Ucrainei", a subliniat el.

"Ucraina are nevoie de un ajutor important, nu doar economic, ci şi tehnico-militar", a spus el, fără să ofere mai multe detalii.

Turcinov a încercat să ofere asigurări în problema limbii, care a divizat ţara şi care a justificat, potrivit Rusiei, intervenţia în Ucraina.

"Speculaţiile ruse cu privire la discriminarea rusofonilor sunt de domeniul delirului", a spus el, amintind că o comisie parlamentară alcătuită din reprezentanţi ai regiunilor rusofone şi ucrainofone au fost creată cu scopul de a se ajunge la un compromis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici