OMAGIU pentru victimele tsunamiului de la 11 martie 2011. Japonia a ţinut un moment de reculegere pentru cele 20.000 de victime - FOTO

Japonezii au ţinut luni un moment de reculegere, la ora locală 14.46, aducând un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, o catastrofă urmată de accidentul nuclear de la Fukushima.

362 afișări
Imaginea articolului OMAGIU pentru victimele tsunamiului de la 11 martie 2011. Japonia a ţinut un moment de reculegere pentru cele 20.000 de victime - FOTO

OMAGIU pentru victimele tsunamiului de la 11 martie 2011. Japonia a ţinut un moment de reculegere pentru cele 20.000 de victime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastată de valul uriaş, dar şi în alte locuri din ţară, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizată o ceremonie de comemorare naţională, în prezenţa împăratului, şeful statului, împărătesei şi premierului.

Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului şi şi-a exprimat dorinţa să nu se uite toate aceste vieţi pierdute, dar nici persoanele care trăiesc "în aceste condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată".

Vineri, 11 martie 2011, la ora locală 14.46 (7.46, ora României), ţara a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea 9, care a avut loc pe fundul Oceanului Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a Insulei Honshu.

După mai puţin de o oră, un val uriaş, care a atins în unele locuri peste 20 de metri înălţime, s-a abătut asupra litoralului, în regiunea Tohoku (nord-est), ucigând tot ceea ce era viu în calea sa şi distrugând porturi, case, şcoli şi întreprinderi.

Catastrofa s-a soldat, în mod oficial, cu 15.880 de morţi, iar alte 2.694 de persoane au fost date dispărute, cărora li se adaugă aproximativ 2.300 de persoane decedate din cauza degradării condiţiilor de viaţă.

După doi ani, scafandrii continuă să caute corpuri în larg, pe fundul mării, acoperit de obiecte luate de maree.

Pe litoral, lucrările de reconstrucţie continuă. S-au înregistrat progrese în înlăturarea dărâmăturilor, refacrea drumurilor şi reconstruirea infrastructurilor vitale, însă peste 315.000 de persoane locuiesc, în continuare, în locuinţe provizorii.

Împăratul a subliniat luni importanţa transmiterii amintirii acestei experienţe tragice generaţiilor următoare şi a insistat asupra necesităţii de a antrena populaţia, "în speranţa că exerciţiile pot salva vieţile a numeroase persoane" în cazul unei noi catastrofe naturale.

Premierul s-a angajat, la rândul său, să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre şi a cerut susţinere din partea populaţiei.

La Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, unde patru dintre cele şase reactoare au fost inundate de tsunami, situaţia este stabilizată, dar vor fi necesari aproximativ 40 de ani pentru desfiinţarea reactoarelor devastate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici