OMS: Criza economică ameninţă progresele înregistrate în privinţa speranţei de viaţă în Europa

Criza economică ar putea să ameninţe progresele înregistrate în materie de speranţă de viaţă în Europa, în cazul în care unele guverne decid să reducă bugetele alocate sănătăţii, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un raport publicat miercuri.

238 afișări
Imaginea articolului OMS: Criza economică ameninţă progresele înregistrate în privinţa speranţei de viaţă în Europa

OMS: Criza economică ameninţă progresele înregistrate în privinţa speranţei de viaţă în Europa

"Un scenariu posibil şi care ameninţă progresele constante înregistrate în materie de speranţă de viaţă în Europa ar consta în cuplarea crizelor economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor în domeniul sănătăţii", apreciază OMS în raportul său asupra situaţiei din Europa, care include 53 de ţări.

Organizaţia subliniază că situaţia sanitară s-a ameliorat în Europa, dar că există diferenţe mari de la o ţară la alta.

"Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu cinci ani începând din 1980, atingând 76 de ani în 2010. Problema este că acest progres nu este repartizat în mod echitabil între ţări", a subliniat autorul acestui raport, Ritu Sadana, într-o conferinţă de presă la Londra, marţi, înainte de publicarea documentului.

Spania, ţara în care se înregistrează cel mai ridicat nivel al speranţei de viaţă în Europa, atinge o medie de 82,2 ani, în timp ce în Kazahstan, aflat la celălalt capăt al clasamentului, speranţa de viaţă este de 68,7 ani.

Potrivit OMS, în Europa - care numără 900 de milioane de locuitori repartizaţi din Europa de Vest şi până în Asia de Est, inclusiv în Israel - se află nouă dintre cele zece ţări cu cel mai ridicat nivel al speranţei de viaţă la nivel mondial, în pofida faptului că acest continent este cel ce numără cel mai important nivel de consum de alcool şi tutun.

Creşterea speranţei de viaţă se explică în parte prin regresul anumitor boli, în special cele de natură cardiacă, şi ameliorarea condiţiilor de viaţă, se arată în raportul OMS, publicat o dată la trei ani.

Cheltuielile în domeniul sănătăţii variază enorm de la o ţară la alta, Franţa şi Olanda alocând 11,9% din PIB sănătăţii (în 2010), faţă de 2,5% în Turkmenistan, constată OMS.

De asemenea, speranţa de viaţă variază în funcţie de sex. Ea este, în medie, de 80 de ani pentru femei şi de 72,5 ani pentru bărbaţi. "În 2010, bărbaţii au atins speranţa de viaţă la care se aflau femeile în 1980", afirmă Ritu Sadana.

Această disparitate s-ar putea explica prin diferenţe ca "mod de viaţă şi activităţi", dar în special prin faptul că bărbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile, potrivit OMS.

Rata sinuciderilor a scăzut cu 24 până la 40% în funcţie de ţară, începând de la mijlocul anilor '90, dar se constată o uşoară încetinire a acestei scăderi odată cu criza economică din 2008.

Peste un sfert din populaţia europeană va depăşi vârsta de 65 de ani până în 2050, potrivit OMS, care avertizează în legătură cu provocările pe care această evoluţie o va avea asupra sistemelor de sănătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici