Omul de afaceri Boris Berezovski s-ar afla în spatele "rugăciunii punk" a trupei Pussy Riot

Omul de afaceri Boris Berezovski, opozant al Kremlinului, aflat în exil la Londra, este în spatele rugăciunii punk anti-Putin interpretate de trupa Pussy Riot într-o catedrală din Moscova, potrivit unei emisiuni difuzate de televiziunea rusă de stat.

373 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Boris Berezovski s-ar afla în spatele "rugăciunii punk" a trupei Pussy Riot

Omul de afaceri Boris Berezovski s-ar afla în spatele "rugăciunii punk" a trupei Pussy Riot (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Într-o emisiune difuzată în noaptea de marţi spre miercuri de postul de televiziune Rusia 1, o persoană pe nume Alexei Veşniak, care s-a prezentat drept un fost consilier al miliardarului rus, a declarat că Berezovski i-a arătat în 2011 imagini cu Nadejda Tolokonnikova (una dintre membrele trupei Pussy Riot, în prezent în închisoare) şi cu soţul său Piotr Verzilov, anunţând că, în curând, vor "trece la acţiune" împotriva Bisericii.

"Uită-te la Verzilov, uită-te la Tolokonnikova, vom trece în curând la acţiune împotriva Bisericii", ar fi afirmat Berezovski în timpul unei întâlniri în februarie 2011, prezentând pe ipad-ul său imagini cu Tolokonnikova şi Verzilov, membru al grupării artistice contestatare Voina, potrivit lui Veşniak.

"Cine se află în spatele acestor femei vinovate de sacrilegiu? După părerea mea, una dintre aceste persoane este Boris Berezovski", a adăugat Veşniak, afirmând că miliardarul rus voia să zdruncine puterea Bisericii ortodoxe ruse şi a forţelor de securitate.

O emisiune prezentată de acelaşi om de televiziune, Arkadi Mamontov, difuzată în aprilie, a adus deja în discuţie implicarea lui Berezovski în cazul Pussy Riot, bazându-se pe faptul că opozantul i-a trimis în ianuarie o scrisoare patriarhului rus, înaintea alegerilor prezidenţiale, cerându-i să susţină o schimbare de regim.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani, au fost condamnate în august la doi ani de închisoare fiecare pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă", după ce au interpretat în februarie o "rugăciune punk" în Catedrala Hristos Mântuitorul, cerându-i Fecioarei Maria "să îl alunge pe Putin" de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici