ONU autorizează desfăşurarea unei forţe internaţionale în Mali

Consiliul de Securitate a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie ce autorizează "pentru o perioadă iniţială de un an" desfăşurarea unei forţe internaţionale în Mali.

346 afișări
Imaginea articolului ONU autorizează desfăşurarea unei forţe internaţionale în Mali

ONU autorizează desfăşurarea unei forţe internaţionale în Mali

Rezoluţia nu stabileşte calendarul precis pentru declanşarea unei ofensive în nordul Mali cu scopul de a îndepărta grupurile islamiste extremiste care controlează această regiune de şase luni.

Textul a fost elaborat de Franţa şi a fost susţinut de Statele Unite, Marea Britanie, Maroc şi Togo.

Această rezoluţie numărul 2085 include o dimensiune politică ce face apel la Bamako să lanseze un "dialog politic pentru a restabili pe deplin ordinea constituţională", mai ales prin organizarea alegerilor prezidenţiale şi legislative înainte de aprilie 2013.

Aceasta invită de asemenea autorităţile de tranziţie din Mali să pornească negocieri "credibile" cu grupurile prezente în nordul ţării, mai ales cu Tuareg, care se disociază de "organizaţiile teroriste" ce controlează această regiune inclusiv de Al-Qaida în Maghrebul islamic şi Mujao.

În plan militar va fi vorba de acum încolo, în paralel cu eforturile de reconciliere politică, de reconstrucţia armatei din Mali şi antrenarea trupelor panafricane care fac parte din forţă - denumită Misiunea internaţională de susţinere a Mali (MISMA) - pentru a le pregăti să recucerească nordul.

Însă va fi necesar ca Consiliul de Securitate să se declare "satisfăcut" de starea pregătirii acestei forţe pe baza unor criterii precise (antrenament, eficacitate a structurii de comandament, echipament, adaptare la teren) înainte ca aceasta să fie trimisă în nord.

Responsabili ai ONU şi diplomaţi apreciază că recucerirea acestei zone a ţării nu va putea în orice caz începe înainte de toamna anului 2013, din motive climatice şi de pregătire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici