ONU: Coreea de Nord a obţinut aproape 200 milioane dolari din exporturi interzise prin sancţiuni / Spre ce ţări mergeau produsele exportate ilegal

Regimul de la Phenian continuă să eludeze sancţiunile internaţionale şi a realizat anul trecut venituri de aproape 200 de milioane de dolari din exportul ilegal al unor produse către ţări precum China, Malaysia, Coreea de Sud, Rusia, Siria, Myanmar ori Vietnam, se arată într-un raport ONU.

6107 afișări
Imaginea articolului ONU: Coreea de Nord a obţinut aproape 200 milioane dolari din exporturi interzise prin sancţiuni / Spre ce ţări mergeau produsele exportate ilegal

ONU: Coreea de Nord a obţinut aproape 200 milioane dolari din exporturi interzise prin sancţiuni / Spre ce ţări mergeau produsele exportate ilegal

Coreea de Nord "a continuat să exporte aproape toate produsele interzise de rezoluţii, realizând venituri de aproape 200 de milioane de dolari între ianuarie şi septembrie 2017", se afirmă într-un raport al experţilor ONU, potrivit site-ului postului France 24.

Phenianul a livrat cărbune către clienţi din China, Malaysia, Coreea de Sud, Rusia şi Vietnam folosind "o combinaţie de tehnici multiple de evaziune, rute şi tactici înşelătoare", explică experţii ONU.

Aceştia au constatat că regimul nord-coreean "încalcă deja cele mai recente rezoluţii prin exploatarea lanţurilor globale de aprovizionare cu petrol, complicitatea unor cetăţeni străini, înregistrarea de companii offshore şi a sistemului bancar internaţional".

Experţii ONU au mai indicat că Siria şi Myanmarul continuă să coopereze cu Phenianul din punct de vedere al cercetării în domeniul militar.

Aceştia au descoperit peste 40 de livrări, între 2012 şi 2017, din Coreea de Nord către companii despre care se crede că sunt controlate de Consiliul de Cercetare Studii Ştiinţifice din Siria, un institut care joacă un rol major în dezvoltarea programului de arme chimice al Damascului.

Un stat membru ONU, al cărui nume nu a fost precizat, a informat experţii organizaţiei că "tehnicieni (nord-coreeni) continuă să activeze la bazele de arme chimice şi rachete de la Barzei, Adra şi Hama" din Siria.

Pe de altă parte, Damascul susţine că singurii experţi nord-coreeni aflaţi în Siria erau implicaţi în domeniul sportiv.

De asemenea, tot un stat membru ONU, al cărui nume nu a fost precizat, a notificat experţii că Myanmarul a primit " rachete balistice de la Coreea de Nord, pe lângă o varietate de arme convenţionale, inclusiv lansatoare multiple de rachete şi rachete sol-aer".

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni ONU încă din anul 2006, din cauza testelor nucleare şi balistice. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a înăsprit anul trecut sancţiunile împotriva Coreei de Nord, după ce Phenianul a intensificat ritmul testelor nucleare şi balistice în 2017.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici