ONU dispune de o listă a oficialilor sirieni bănuiţi de "crime împotriva umanităţii"

Înaltul Comisariat al ONU privind drepturile omului dispune de o listă secretă a unor oficiali politici şi militari sirieni bănuiţi că sunt implicaţi în "crime împotriva umanităţii", conform unui raport al comisiei de anchetă internaţională privind Siria.

102 afișări
Imaginea articolului ONU dispune de o listă a oficialilor sirieni bănuiţi de "crime împotriva umanităţii"

ONU dispune de o listă a oficialilor sirieni bănuiţi de "crime împotriva umanităţii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia, alături de Înaltul Comisariat pentru drepturile omului al ONU, a depus un plic sigilat care conţine numele acestor persoane", au declarat anchetatorii, adăugând că au identificat şi o serie de "abuzuri ale drepturilor omului" comise de grupări ai Armatei Siriene Libere.

"Majoritatea acestor crime împotriva umanităţii şi încălcări ale drepturilor omului au fost făcute în timpul unor operaţiuni complexe care au implicat şi ansamblul dispozitivelor de securitate, ele avand nevoie de directive din partea superiorilor", au adăugat anchetatorii.

Comisia a identificat şi unităţi ale armatei şi ale agenţiilor de securitate despre care se crede, având motive rezonabile, că au comis "încălcări flagrante ale drepturilor omului", precizând că şi forţele antiguvernamentale "au comis abuzuri, deşi incomparabile în termeni de amploare şi organizare precum cele ale regimului".

Pentru anchetatori, Guvernul a eşuat în tentativa de "a-şi proteja propriul popor".

"Începând cu noiembrie 2011, forţele guvernamentale au comis încălcări grave, sistematice şi generalizate ale drepturilor omului, asemănătoare crimelor împotriva umanităţii, (...) având consimţământul de la cel mai înalt nivel al Guvernului", conform comisiei care a interogat 136 de victime noi, de la ultimul său raport, din noiembrie 2011.

Peste 500 de copii au fost ucişi de la începutul revoltei, în martie 2011, conform comisiei. În luna decembrie 2011, 80 de copii au fost ucişi iar în ianuarie 2012, 72 de copii.

"Copiii continuă să fie arestaţi arbitrar şi torturaţi în timpul detenţiei", au menţionat anchetatorii, evidenţiind în cadrul raportului existenţa a 38 de centre de detenţie în 12 oraşe unde există dovezi documentate a unor cazuri de tortură.

Bilanţul evenimentelor din Siria a ajuns la 7.600 de morţi, majoritatea civili, conform militanţilor.

Comisia a făcut apel pentru începerea unui "dialog politic" care să includă toate părţile implicate, pentru a "negocia încetarea violenţelor" şi a "garanta respectarea drepturilor omului".

În acest scop, cei trei membri ai comisiei de anchetă, Sergio Pinhero (din Brazilia, expert în drepturile omului), Yakin Erturk (din Turcia, specialistă în violenţele împotriva femeilor) şi Karen Abu Zayd (din SUA, specialistă în probleme umanitare şi ale refugiaţilor), au propus înfiinţarea unui "grup de contact" compus din ţările care au poziţii divergente despre Siria.

Ei consideră că ar trebui organizată cât mai repede posibil şi "o conferinţă internaţională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici