ONU îndeamnă armata irakiană să evite ingerinţele în tranziţia politică de la Bagdad

Forţele armate irakiene trebuie să evite amestecul în tranziţia politică de la Bagdad, au avertizat, luni, Naţiunile Unite, după numirea unui nou premier pentru a-l înlocui pe actualul şef al Guvernului, Nuri al-Maliki, foarte contestat în rândul comunităţii internaţionale, relatează AFP.

105 afișări
Imaginea articolului ONU îndeamnă armata irakiană să evite ingerinţele în tranziţia politică de la Bagdad

ONU îndeamnă armata irakiană să evite ingerinţele în tranziţia politică de la Bagdad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Forţele de securitate trebuie să evite să intervină în problemele legate de transferul democratic al autorităţii politice", a afirmat reprezentantul special al ONU la Bagdad, Nickolay Mladenov, în condiţiile în care Nuri al-Maliki este susţinut de numeroşi ofiţeri din cadrul armatei irakiene.

Preşedintele irakian Fouad Massoum l-a însărcinat luni pe şiitul Haidar al-Abadi să formeze noul Guvern, în locul premierului în exerciţiu Nuri al-Maliki.

Aflat la putere din 2006, Nuri al-Maliki l-a acuzat însă pe şeful statului irakian că a încălcat Constituţia, în special pentru că nu a încredinţat unui prim-ministru desemnat misiunea de a forma un nou Guvern. Coaliţia condusă de al-Maliki, un şiit, s-a clasat pe primul loc la legislativele desfăşurate la 30 aprilie şi el viza al treilea mandat, însă este criticat vehement pentru stilul autoritar şi marginalizarea minorităţii sunnite din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici