ONU şi Franţa bombardează ultimele bastioane ale preşedintelui Laurent Gbagbo, la Abidjan

Forţele ONU şi ale Franţei au bombardat luni, la Abidjan, ultimele bastioane ale preşedintelui în exerciţiu al Coastei de Fildeş Laurent Gbagbo, inclusiv palatul şi reşedinţa sa, în ziua în care combatanţii lui Alassane Ouattara angajau o ofensivă pentru a pune capăt regimului Gbagbo.

34 afișări
Imaginea articolului ONU şi Franţa bombardează ultimele bastioane ale preşedintelui Laurent Gbagbo, la Abidjan

ONU şi Franţa bombardează ultimele bastioane ale preşedintelui Laurent Gbagbo, la Abidjan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele lui Ouattara, preşedintele recunoscut de comunitatea internaţională, urmau să lanseze "asaltul final" contra palatului prezidenţial şi reşedinţei lui Gbagbo, în noaptea de luni spre marţi.

La peste patru luni de la începutul unei crize postelectorale care aproape a degenerat în război civil, ONU şi fosta putere colonială franceză au luat ca ţinte patru locuri pe care combatanţii pro-Ouattara nu au reuşit să le cucerească în ultimele zile.

Misiunea ONU în Coasta de Fildeş (ONUCI) şi forţa franceză LICORNE au deschis focul asupra unităţilor militare de la Agban şi Akouedo, dar şi asupra palatului şi reşedinţei prezidenţiale.

"Am cooperat cu forţa franceză LICORNE", a anunţat purtătorul de cuvânt al ONUCI, Hamadoun Toure.

"Am lansat operaţiunea destinată protejării populaţiilor, scoţând din stare de funcţionare armele grele utilizate de forţele speciale ale lui Laurent Gbagbo împotriva populaţiilor şi împotriva Căştilor Albastre din cadrul ONU", a precizat el.

Patru elicoptere din cadrul LICORNE au deschis focul asupra Unităţii de Jandarmerie din Agban, fieful forţelor pro-Gbagbo, în nordul capitalei economice a ţării, a constatat un jurnalist AFP. Unii martori au raportat, de asemenea, tiruri asupra unităţii din Akouedo (nord-est) cu elicoptere ONU.

Către ora locală 22.00 (marţi, 1.00, ora României), se auzeau tiruri sporadice dinspre Plateau (centru), cartierul palatului.

Preşedinţia franceză a confirmat că trupele ONUCI au angajat acţiuni la care participă forţele franceze, pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei 1.975 a Consiliului de Securitate al ONU, în vederea "neutralizării armelor grele utilizate împotriva populaţiilor civile".

Loviturile intervin în urma unei cereri "urgente" a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, către preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, potrivit unor oficiali ONU.

Toussaint Alain, consilierul lui Gbagbo în Europa, a condamnat, la Paris, "acte ilegale" şi "acte de război". "Scopul acestei acţiuni este asasinarea preşedintelui Gbagbo", a declarat el.

Dar secretarul general al ONU a dat asigurări că loviturile vizează să protejeze civilii şi nu să îl atace pe Gbagbo.

"Gbagbo trebuie să plece, pentru instaurarea păcii", a apreciat, la rândul său, Uniunea Europeană (UE), prin preşedintele său, Herman Van Rompuy.

Bombardamentele au intervenit în ziua în care forţele pro-Ouattara au trecut la ofensivă în Abidjan, care se confruntă cu o stare de haos de la luptele care au urmat intrării lor în oraş, joi seara, după ce au cucerit restul ţării în patru zile.

"Asaltul final pentru preluarea totală a reşedinţei şi palatului (prezidenţial) va avea loc în următoarele ore. Operaţiunea este prevăzută să se încheie în această noapte", a declarat, către ora locală 20.30 (23.30, ora României), Sidiki Konate, purtătorul de cuvânt al lui Guillaume Soro, premierul lui Ouattara.

În capitala economică a ţării, care, de joi seara, este teatrul unor lupte şi jafuri, Franţa a început, de luni, "regruparea" cetăţenilor săi, în trei puncte din oraş, în special în unitatea LICORNE de la Port-Bouet.

Aproximativ 1.900 de străini se aflau, luni seara, sub protecţia armatei franceze, iar alţi 447 au părăsit capitala, Abidjan, de duminică seara, potrivit LICORNE.

Quai d'Orsay evaluează la aproximativ 12.200 numărul francezilor care se află, în prezent, în Coasta de Fildeş, dintre care 11.800 la Abidjan. Aproximativ 7.300 au dublă cetăţenie.

Franţa a trimis, luni, 150 de soldaţi suplimentari, pentru a-i proteja pe expatriaţi, la Abidjan, efectivul LICORNE ajungând, astfel, la aproximativ 1.650 de oameni.

Cu doar câteva ore înainte de atacuri, doi francezi, un cetăţean din Benin şi unul din Malaysia, au fost răpiţi de la Hotelul Novotel, la Abidjan, de "elemente armate", într-un cartier controlat de preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, potrivit unei surse diplomatice.

"Între şase şi şapte elemente înarmate au pătruns în (Hotelul) Novotel", a precizat această sursă. În opinia sa, francezii răpiţi sunt directorul hotelului şi preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului agroindustrial Sifca, din Coasta de Fildeş, Yves Lambelin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici