ONU vrea să folosească mai mult avioanele fără pilot în misiunile sale de pace

ONU ar urma să utilizeze mai multă tehnologie modernă, ca avioanele fără pilot, pentru a ameliora eficienţa misiunilor sale de menţinere a păcii şi pentru a proteja Căştile Albastre.

95 afișări
Imaginea articolului ONU vrea să folosească mai mult avioanele fără pilot în misiunile sale de pace

ONU vrea să folosească mai mult avioanele fără pilot în misiunile sale de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adresându-se presei cu ocazia zilei internaţionale a Căştilor Albastre, comandantul lor Herve Ladsous a subliniat că 106 dintre aceşti soldaţi au murit în timpul misiunii în 2013, iar alţi 36 de la începutul anului, în timp ce numărul lor a atins un record (peste 116.000, fără a include noua misiune prevăzută pentru Republica Centrafricană).

"Este clar că nu putem continua să lucrăm în secolul XXI cu instrumente datând din secolul XX", a apreciat el.

În afară de Republica Democratică Congo, unde ele sunt deja operaţionale, el preconizează trimiterea de avioane fără pilot de supraveghere în Mali, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.

Aceste dispozitive pot înlocui observatorii militari pentru a supraveghea un armistiţiu sau pentru a avertiza un convoi umanitar în legătură cu un atac iminent, a explicat el.

"În unele cazuri, tehnologia face mai puţin necesară mobilizarea atâtor oameni pe teren şi ameliorează rezultatele", a subliniat Ladsous.

Cu atât mai mult cu cât ţările care contribuie cu trupe sunt deseori reticente în a-şi trimite soldaţii în situaţii periculoase, a adăugat el. El şi-a exprimat "frustrarea" la constatarea faptului că întăririle prevăzute pentru Misiunea ONU în Sudanul de Sud (Minuss), de 5.500 de persoane, se mobilizează "prea lent".

El şi-a exprimat speranţa că retragerea din Afganistan a contingentelor occidentale va determina ţările membre UE sau NATO să participe de acum la operaţiunile ONU cu militari bine antrenaţi şi echipaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici