Operaţiuni navale în Golful Persic sub comandament american

Operaţiuni navale de deminare sub comandamentul marinei americane au început duminică în Golful Persic pe fondul tensiunilor internaţionale din cauza programului nuclear controversat din Iran.

1043 afișări
Imaginea articolului Operaţiuni navale în Golful Persic sub comandament american

Operaţiuni navale în Golful Persic sub comandament american (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Douăzeci de ţări participă în perioada 16-27 septembrie la acest exerciţiu internaţional, denumit Incmex, a anunţat într-un comunicat Cartierul General regional al forţelor navale americane de la Manama (Bahrain).

Duminică, liderul Gardienilor Revoluţiei iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, a ameninţat că va ţinti strâmtoarea Ormuz, care închide Golful şi pe unde tranzitează o parte importantă din transportul petrolier mondial, în caz de atac militar împotriva ţării sale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat, în aceeaşi zi, Washingtonul şi lumea să fixeze pentru Teheran o "linie roşie" pe care să nu o depăşească, apreciind că Iranul a făcut "90 la sută" din ceea ce este necesar în materie de îmbogăţire a uraniului pentru a se dota cu arma atomică.

Cartierul General naval american a ţinut să sublinieze caracterul "global defensiv" al exerciţiului.

Flotila internaţională "conduce un exerciţiu defensiv destinat să asigure libertatea de navigaţie în apele internaţionale ale Orientului Mijlociu şi să promoveze stabilitatea regională", a precizat în comunicat.

Conform scenariului reţinut pentru exerciţiu, navele angajate "vor răspunde la un atac simulat sub forma unei minări a apelor internaţionale, degajând rutele maritime pentru a pune în aplicare libertatea de navigaţie".

Oficiali militari americani asigură că aceste operaţiuni nu vizează în particular Iranul. "Tema exerciţiului este minarea şi contribuţia la un efort internaţional pentru a elibera", a insistat şeful forţelor navale americane în regiunea Golfului, viceamiralul John Miller.

Cu toate acestea, New York Times a asigurat pe 10 septembrie că administraţia preşedintelui Barack Obama voia să accentueze presiunea asupra Iranului pentru a-l aduce la negociere serioasă şi pentru a evita astfel pericolele unei eventuale operaţiuni preventive israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Cotidianul considera exerciţiul de deminare în curs ca unul dintre acele mijloace de presiune.

Liderii israelieni au ameninţat de mai multe ori de lovire a siturilor nucleare iraniene în caz că sancţiunile şi eforturile diplomatice ale comunităţii internaţionale nu vor reuşi să convingă Teheranul să pună capăt cercetărilor sale asupra armei atomice.

Ridicând ştacheta, generalul Jafari a avertizat duminică în cadrul unei conferinţe de presă excepţională la Teheran că "nu va rămâne nimic din Israel, ţinând cont de dimensiunea sa mică şi de capacităţile noastre balistice", dacă acesta din urmă ar îndrăzni să atace Iranul.

Totuşi, liderul Gardienilor Revoluţiei iraniene a reafirmat că "Statele Unite au multă vulnerabilitate în jurul Iranului şi bazele lor (în zona Orientului Mijlociu) sunt în raza rachetelor noastre". Astfel, din acest motiv, un atac împotriva Iranului este improbabil. Israel "nu va reuşi să convingă Statele Unite să se asocieze la un atac împotriva Iranului" şi statul evreu "nu va ataca fără aprobarea americanilor", a asigurat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici