Operaţiunile antiteroriste din Belgia - Ministrul de Externe: Ameninţarea unui atentat viza forţele de poliţie. 13 persoane au fost arestate - FOTO, VIDEO

Operaţiunile antiteroriste lansate în Belgia joi "s-au terminat pe teren", a anunţat vineri ministrul belgian de Externe. Două persoane au murit, iar alta a fost rănită în cursul unei intervenţii a forţelor speciale belgiene împotriva unei celule teroriste care pregătea atentate. Operaţiunea de la Verviers şi Bruxelles a permis arestarea a 13 persoane.

2061 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile antiteroriste din Belgia - Ministrul de Externe: Ameninţarea unui atentat viza forţele de poliţie. 13 persoane au fost arestate - FOTO, VIDEO

Operaţiunile antiteroriste din Belgia "s-au terminat pe teren". Ameninţarea unui atentat viza forţele de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 15:05 - Operaţiunea antiteroristă de la Verviers şi Bruxelles a permis arestarea a 13 persoane

Operaţiunea antiteroristă efectuată joi în Belgia a permis arestarea a 13 persoane, în cadrul anihilării unei grupări care pregătea atentate pentru "a ucide poliţişti", a anunţat vineri Parchetul federal, adăugând că autorităţile vor cere extrădarea a doi cetăţeni arestaţi în Franţa, relatează AFP.

Forţele belgiene au efectuat joi o vastă operaţiune antiteroristă pentru anihilarea unei grupări care se pregătea să comită atentate pentru "a ucide poliţişti". În cadrul acestei operaţiuni au fost arestate 13 persoane la Verviers şi Bruxelles, a informat Parchetul federal belgian.

Belgia va cere extrădarea a doi cetăţeni belgieni arestaţi în Franţa în cadrul acestei anchete, a precizat un locţiitor al procurorului, Thierry Werts.

"Gruparea era pe punctul de a comite atentate teroriste, omorând în special poliţişti pe drumuri publice sau în comisariate", a adăugat el. "Era o chestiune de ore poate, maximum câteva zile", a precizat el.

"Aceştia plănuiau atacuri în toată Belgia", a afirmat un alt locţiitor, Eric Van der Sijpt.

Doi presupuşi jihadişti au fost ucişi în cursul operaţiunii antiteroriste, într-un schimb de focuri desfăşurat joi la Verviers, în estul ţării.

În total, 12 percheziţii au fost efectuate şi 13 persoane "au fost private de libertate", a menţionat Thierry Werts. Printre persoanele arestate figurează şi cel de-al treilea suspect de la Verviers, care a fost rănit. Celelalte arestări au avut loc la Bruxelles, în special la Molenbeek, un cartier popular din capitala belgiană.

Operaţiunea viza anihilarea celulei teroriste, precum şi "sprijinul său logistic", a subliniat Parchetul.

La Verviers au fost găsite mai multe arme, dintre care "patru de tip Kalaşnikov AK 47, precum şi arme de mână, muniţii, uniforme de poliţie, telefoane mobile, materiale de comunicaţii, documente false şi sume mari de bani", a detaliat Parchetul.

Arme şi muniţii au fost de asemenea confiscate la Molenbeek, în Bruxelles.

Operaţiunea efectuată în Belgia "nu face parte dintr-o operaţiune la scară largă la nivel european", a subliniat Van der Sijpt. "Este vorba despre o operaţiune belgiană, efectuată în Belgia", a adăugat el.

Parchetul a refuzat să precizeze naţionalitatea sau identitatea membrilor celulei, precum şi numărul celor care reveneau din Siria. Sunt "majoritatea belgieni", a afirmat Werts.

La rândul său, premierul francez Manuel Valls a exclus orice "legătură directă" în acest stadiu între atentatele comise săptămâna trecută la Paris, soldate cu 17 morţi în total, şi operaţiunea antiteroristă din Belgia.

"Nu credem că există o legătură directă", a declarat Valls. "Singura legătură este voinţa teroriştilor de a ataca valorile noastre, concetăţenii noştri", a adăugat el.

"Operaţiunile s-au terminat pe teren. Acum exploatăm datele. Vom vedea, de la poliţie şi autorităţile judiciare, dacă sunt alte iniţiative de întreprins", a declarat anterior ministrul belgian de Externe Didier Reynders pentru postul francez i-Télé.

Reynders a subliniat că un "foarte mare număr de percheziţii" a avut loc în toată ţara. La Verviers, "trei persoane care s-au întors din Siria au deschis focul asupra forţelor de ordine, care au ripostat, antrenând confruntări armate destul de violente".

El a confirmat că ameninţarea unui atentat "viza forţele de poliţie".

"Nu s-a stabilit o legătură cu atentatele comise în Franţa", a confirmat ministrul, evocând un "schimb de informaţii care a fost foarte util".

"Nu există o legătură între atentatele de la Paris şi cele programate în Belgia, nu între filiere, dar există în continuare o accelerare a iniţiativelor în funcţie de situaţia de pe teren", a declarat el. "Atentatele de la Paris au condus la o accelerare a iniţiativelor la noi", a adăugat Reynders.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici