Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inculpat şi plasat în arest la domiciliu

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost inculpat marţi pentru abuz de încredere şi deturnare de bunuri "la scară largă" într-un caz din 2009, acuzaţii pentru care riscă până la zece ani de închisoare, şi a fost consemnat la domiciliu în Moscova, a anunţat Comitetul rus de anchetă.

158 afișări
Imaginea articolului Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inculpat şi plasat în arest la domiciliu

UPDATE: Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inculpat şi plasat în arest la domiciliu (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Navalnîi este acuzat de "abuz de încredere care a antrenat un prejudiciu material" şi de "oragnizarea unei deturnări de bunuri la scară largă", având interdicţia de a părăsi perimetrul reşedinţei sale, a anunţat Comitetul într-un comunicat.

"Măsura coercitivă luată împotriva inculpatului Aleksei Navalnîi este de consemn la domiciliu", adaugă comunicatul.

Potrivit codului de procedură penală rus, consemnarea la domiciliu presupune că o persoană are "interdicţia temporară de a părăsi domiciliul permanent sau de reşedinţă fără autorizaţie din partea anchetatorilor sau a unui tribunal" şi trebuie să se prezinte ori de câte ori este convocat de anchetatori sau de tribunal.

Avocatul lui Navalnîi a declarat săptămâna trecută că nu exclude posibilitatea ca acesta să fie încarcerat.

Acuzaţiile formulate împotriva lui au fost întărite între timp, anterior fiind menţionată numai cea legată de abuz de încredere.

La ieşirea de la comisia de anchetă, unde a fost convocat pentru a doua zi consecutiv, Navalnîi a denunţat una dintre acuzaţiile formlate împotriva sa drept "fabulaţie".

"S-a întâmplat ceva cu totul absurd şi foarte ciudat, întrucât acuzaţiile de domeniul fabulosului formluate împotriva mea s-au schimbat complet faţă de ceea ce fuseseă înainte", a declarat acesta.

Avocat şi blogger, el a fost acuzat în cazul numit "Kirovles", o companie de prelucrare a lemnului situată în apropiere de Kirov (900 de kilometri est de Moscova), datând din 2009.

În perioada respectivă, Navalnîi era consilier al guvernatorului regiunii, Nikita Nelih, care a fost numit de preşedintele de atunci şi actualul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, în cadrul unei politici de relaxare pe care o promova.

Potrivit anchetatorilor, Aleksei Navalnîi a încurajat Kirovles să încheie un acord cu o altă companie, care a adus regiunii în 2009-2010 un prejudiciu de 16 milioane de ruble (400.000 de euro).

Anterior, anchetatorii avansaseră suma de 1,3 milioane de rubles (33.000 de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici